360 derece geribildirim sistemi ve ilköğretim okullarında uygulama örnekleri - Baydar, Hatice (My University, 2007)
360 DERECE GERİBİLDİRİM SİSTEMİ VE İLKÖGRETİM OKULLARINDA UYGULAMA ÖRNEKLERİ (Hatice BAYDAR Günümüzde örgütler hem küresel hem de iç pazarlarda rekabetçi kalabilmek için, degisim yasamakta, yeniden yapılanmakta, yeni sistemleri ve uygulamaları benimseme yoluna gitmektedirler. nsan kaynakları uygulamaları da bu degisimden etkilenmektedir. Örgütler, kritik insan kaynakları süreçlerini gözden geçirmekte, iyilestirmekte ve yeniden tasarlamaktadırlar. Yeniden tasarlanan süreçlerden biri de ise alım, egitim ihtiyaç analizi, kariyer planlama, kurum basarısının belirlenmesi ve kurumsal stratejik planlama gibi konular üzerinde önemli etkisi olan performans degerlendirme sürecidir. Örgütler geleneksel amirin astı degerlendirdigi performans degerlendirmelerinden, farklı kisilerden (kendisi, ast, üst, es düzeyde çalısan, müsteri vb) performans bilgisi toplamaya olanak tanıyan 360 derece geribildirim sistemine dogru yönelmektedirler. Bu sekilde, örgütler çalısanlarının performansları hakkında daha genis bir bakıs açısı elde edebilmekte ve geribildirim sonuçlarının da yardımıyla kisisel ve örgütsel amaçlara ulasacak sekilde çalısanların gelisim planları yapılabilmektedir. Diger bir çok sektörde oldugu gibi egitim sektöründe de, 360 Derece Geribildirim Sistemi kullanılmaya baslanmıstır. Egitim sektöründe nasıl kullanıldıgını gözlemlemek amacıyla bu çalısmada, 360 derece geribildirim sisteminin ilkögretim okullarında uygulaması örneklendirilmistir. Okullardaki geribildirim sistemleri kapsamında ögretmen performans degerlendirilmesi incelenmistir. Derece Geribildirim Sistemi, 360 Derece Performans Degerlendirme, Performans Yönetimi, Ögretmen Performansının Degerlendirilmesi.

360 DEGREE FEEDBACK SYSTEM AND ITS APPLICATION IN PRIMARY SCHOOLS (Master Thesis) Hatice BAYDAR To stay competitive in both global and domestic markets, organizations are changing, reorganizing their structures and starting to adopt new systems and applications. Human resources applications are affected by this change too. Organizations start to review, improve and redesign their critical human resources processes. One of the redesigned processes is the performance evaluation process, which has important effects on employee recruitment, training needs analysis, career planning, corporate performance and corporate strategic planning. Organizations are turning from traditional supervisor-subordinate evaluations to 360-degree feedback systems, which collect feedback from different people (peer, supervisor, subordinate, customers, supplier etc.). In this way, organizations can have a broader view about their employee’s performance and with the help of the feedback results; they can plan how to develop their employees to achieve both individual and organizational objectives. Like many other industries, this new, multi source feedback system comes into use in education industry. In this study the application of 360-degree feedback system was examined in primary schools to see how it is used in education sector. Teacher evaluation process in accordance with the school’s 360 degree feedback systems was investigated and compared with each other. Key Words: 360 Degree Feedback System, 360 Degree Performance Appraisal, Performance Management, Teacher Performance Appraisal.
Keywords: 360 Derece Performans; Performans Yönetimi