İlişkisel pazarlama ve reklam ilişkisi : sanal marka toplulukları üzerine bir inceleme - Yaman, Onur (My University, 2019)
Değişen pazarlama anlayışı ve gelişen teknoloji ile birlikte işletmelerin pazarlama faaliyetlerinde reklamlara yer vermeleri kaçınılmaz olmuştur. İlişkisel pazarlama ve reklam arasındaki ilişkiyi sanal marka toplulukları üzerinden açıklamak bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında 384 kişinin katıldığı bir anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmada yöntem olarak anket yönteminden yararlanılmıştır. Anket formu üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcıların kişisel bilgilerini belirlemek üzere Demografik Bilgi Formu, ikinci bölümde İlişkisel Pazarlama Ölçeği ve üçüncü bölümde Reklam Ölçeği olmak üzere toplam 57 soru katılımcılara yöneltilmiştir. Ölçek puanları ile demografik değişkenler arasındaki farklılık olup olmadığı Kruskal Wallis testi ile gerçekleştirilmiştir. Değişkenlerin ilişkisi parametrik olmayan korelasyon katsayısına göre belirlenmiştir. Değişkenlerin birbirini etkileme düzeyi doğrusal regresyon analizi ile yapılmıştır. Katılımcıların demografik bilgileri frekans ve oran değerlerine bakılarak ölçümlenmiştir. Ölçeklerin güvenilirliği Cronbach's Alpha katsayısı ile değerlendirilmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre ilişkisel pazarlama ve reklam arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Reklam algısının pozitif olması ilişkisel pazarlamayı da pozitif bir biçimde etkilemektedir. 384 katılımcının verdiği yanıtlarla sonuçların ortaya çıkması çalışmanın sınırlılıklarını oluşturmaktadır.

With the changing of marketing concept and its technology, it is inevitable that they will include advertisements in the marketing activities of production. To examine the relation between advertisement and relational marketing through virtual brand communities is the main purpose of this study. It has been performed a survey application which including 384 individuals in within the scope of the study. Survey method has been used as a method in the study. Survey form consist in. Demographic data form in first part, the relational marketing scale in second part, advertisement scale in third part, total 57 questions were referred to participants to determine the individual’s information. Kruskal Wallis test was used to determine the differences between scale scores and demographic variables. The effect level of variables was performed by linear regression analysis. Frequency and percentage values was analyzed for demographic information of participants. Reliability of scales was evaluated with Cronbach’s Alpha factor. According to results there is a positive relation between relational marketing and advertisement. The positive perception of advertising has a positive effect on relational marketing. Obtaining these results by responses which get 384 participants constitute limitations of the study.
Keywords: Advertisement; Advertising; Halkla ilişkiler; İlişkisel Pazarlama Marketing; Pazarlama; Public relations; Reklam; Reklamcılık; Relational Marketing