Türkiye finansal raporlama standartları açısından holding şirketlerde birleşme ve devir - Özçelik, Kadriye (My University, 2009)
Rekabetin global boyuta dönüşmesi,şirketleri yeni stratejiler geliştirmeye yöneltmiştir.Bu bağlamda 90’lı yıllarda hız kazanan şirket birleşmeleri ,günümüzde şirketlerin varlıklarını devam ettirebilmek için en fazla tercih ettiği yeni stratejilerden birisi haline dönüşmüştür. Şirket birleşmeleri daha çok ABD’de görülmekle birlikte ,ülkemizde özellikle son dönemlerde gittikçe daha çok görülmekte ve finans sektörü başta olmak üzere birçok sektörde şirketler açısından hızla yaygınlaşmaktadır. İşletme devir ve birleşmelerinde amaç ,işletmenin değerini arttırmaktır..Dolayısıyla devir ve birleşmelerde işletme değerinin tespit edilmesi ve birleşme işlemlerinin muhasebeleştirilmesi önem arz etmektedir.Konunun önemi, kapsadığı finansal işlemlerden doğmaktadır. Tezimde birinci bölümde öncelikle işletmelerin genel yapısı incelenmiştir.İkinci bölümde birleşme ve işlemleri hukuki yönden incelenmiş olup üçüncü bölümde Uluslar Arası Muhasebe Standartları ve Türkiye Muhasebe Standartlarının oluşturulması ile ilgili genel bilgi bilgilere yer verilmiştir.Konuyla ilgili uygulama çalışmanın dördüncü bölümünde işlenmiştir. Günümüzde birçok ülke yatırımcı tabanını genişletip çeşitlendirmek ve piyasaların likiditesini arttırmak amacıyla yabancı yatırımcılar önündeki sınırlamaları kaldırmakta ,piyasalarını uluslar arası katılımlara açmaktadır.Uluslararası katılımlar ise kendisini daha çok şirket birleşmeleri şeklinde kendini göstermektedir.Şirket birleşmelerinin ülke sınırlarını aşarak uluslar arası boyuta gelmesi bazı önemli muhasebeleştirme sorunlarını da beraberinde getirmektedir.Bu sorunlardan birisi ,benzer işlem ve olayların farklı ülke uygulamalarında farklı biçimde mali tablolara yansıtılmasıdır. Dünya çapında tek bir muhasebe standardına duyulan ihtiyaç nedeniyle Uluslar arası Muhasebe Standartları Kurulu tarafından hazırlanan Uluslar Arası Finansal Raporlama Standartları ile Finansal Muhasebe Standartları Kurulu tarafından hazırlanan Finansal Muhasebe Standartları arasındaki uyumlaştırma çalışmaları Eylül 2002 ‘de sonuçlanmıştır. Hazırladığım çalışmamda tüm bu konulara genel bir bakış yaratmaya çalıştım. Anahtar Kavramlar: 1) Devir, 2) Birleşme, 3)Şerefiye , 4) Standart

According to the global competition companies are creating new strategies. At the beginning of the 90 ies mergers and acquisitions is the most popular strategy for the companies in order to survive in the developing market. At the beginning M&A are mostly seen in USA but in these days in Turkey before all else in the financial sector and also the other sectors M&A are getting very popular. With M&A the companies are aiming to increase their market value. For that reason to making the evaluation and adapting its accounting system of the company to the new organization are very important issues; however the importance of the subject arises from the financial transactions. My theses consist of the 4 main parts; 1-General structure of the companies 2-M&A reviewed from legal point of view 3-General information of International accounting standards and developing local accounting standards 4-The practices of M&A In these days so many counties are extending their financial market legal boundaries in order to invite and attract the foreign investors to their countries. In general the foreign investors are joining the market by M&A which will bring some important accounting problem with itself. One of the most important difficulties is, different countries are using different financial statements As there is a need of one accounting standards world widely, the adaptation studies which were mentioned below finalize as of September 2002; The international financial reporting standarts which were prepared the Committee of the international accounting standards and the financial accounting standards which were prepared by the Committee of the financial accounting standardsI tried to give general overview of these subjects which I mentioned above. Key Concept: 1) Revolution, 2) ,Converge 3) Betterment , 4) Standart
Keywords: Finansal Raporlar; Standartlar; Şirketlerin Birleşme ve Bütünleşmeleri