“Oluşturmacı öğretmen iletişim beceri ölçeği”nin geliştirilmesi ve ilköğretim öğretmenlerinin sınıf içi iletişim becerilerinin incelenmesi - Hazneci, Yeşim (My University, 2012)
Bu çalışmada; ilköğretim 1. kademe öğretmenlerinin sosyal bilgiler dersinde oluşturmacı yaklaşıma göre iletişim becerilerinin değerlendirilmesine yönelik öğretmen, öğrenci ve gözlemci olmak üzere üç ayrı ölçek geliştirmek ve bunlardan öğretmen formu kullanılarak öğretmenlerin sosyal bilgiler dersi sırasında oluşturmacı yaklaşıma göre iletişim becerilerinin bazı değişkenler açısından düzeyleri hakkında bilgi edinmek amaçlanmıştır. Ölçeğin, öğretmen ve öğrenci formlarının geçerliği, kapsam geçerliği, faktör analizi, ayırt edici geçerlik, kriter geçerliği sınamaları yapılarak değerlendirilmiştir. Gözlem formu ile öğretmen formu tümüyle aynı maddelerden oluştuğu için, öğretmen formunun geçerlik sınamaları, gözlemci formu için de kabul edilmiştir. Ölçeğin, öğretmen, öğrenci ve gözlemci formlarının güvenirliği, Cronbach Alpha, yarılama, Spearman Brown ve Guttman değeri hesaplanarak değerlendirilmiştir. Faktörler arası anlamlı bir ilişki bulunup bulunmadığını sınamak için Pearson Korelasyon ve test-tekrar test güvenirlik analizleri yapılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, geliştirilen ölçeklerin geçerlikleri ve güvenirlikleri yeterli düzeydedir. Araştırmanın ikinci bölümünde öğretmenlerin oluşturmacı iletişim becerileri çeşitli değişkenlere göre incelenirken, frekans ve yüzde, t-testi, tek yönlü varyans analizi; gruplar arası farklılıkları tespit etmek için post-hoc analiz testleri (LSD) yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin bazı özelliklerine göre oluşturmacı iletişim becerilerinde farklılıklar belirlenmiş, bazılarında ise belirlenmemiştir. Söz konusu bulgular, ilgili diğer araştırma bulguları göz önüne alınarak yorumlanmış ve tartışılmıştır.

This study aims at developing three questionnaires, for teachers, students and observers, intended for the evaluation of primary school teachers’ communication skills in Social Studies lesson according to constructivist approach, and gathering data, using teacher form of the questionnaire during Social Studies lessons, regarding the communication skill levels of teachers according to constructivist approach in relation to some variables. The scale’s, teacher and student forms’ validity were evaluated through methods of content validity, factor analysis, discriminant validity, criterion validity tests. As observer form was made up of the same items as the teacher form, validity test for teacher form was also recognized for observer form. The scale’s, teacher, student and observer forms’ reliability was evaluated through calculating Cronbach-Alpha, Split-Half, Spearman, Brown, Guttman values. Pearson Correlation Analysis and test-retest reliability analysis were carried out to test whether there was a meaningful relationship between factors of the scale or not. As for the findings, validity and reliability levels of the three forms of the developed scale were accepted as sufficient. Throughout part two, constructivist communication skills of teachers were examined in accordance with different variables, frequencies and percentages, t-test, one-way analysis of variance, and post-hoc analysis tests (LSD) to identify differences between groups were run. Regarding the findings, constructivist communication skills of teachers has shown some differences due to some factors and has shown no differences due to others. Findings in question were discussed and interpreted with other related research findings in mind.
Keywords: Beceri Eğitmi; İletişim Beceriler; İlköğretim_Eğitim