Dede Korkut Hikayelerinden yapılmış piyesler - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Bu çalışmada, “Dede Korkut Hikâyeleri” kaynak alınarak yazılan piyesler incelenmiş; kaynak hikâyeler ile piyesler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Türk Tiyatro Edebiyatı’nı besleyen önemli kaynaklardan biri olan “Dede Korkut Hikâyeleri”, kaynaklık ettiği piyesler vasıtasıyla Türk toplumuna tarih ve kültür şuurunu canlı şekilde taşır, aktüel meselelere yapılan açılımla etkili mesajlar verir; böylece, millî ve mânevî atmosferlerin oluşumuna katkı sağlar. Yazımızda hem bu katkılara dikkat çekilmiş; hem de mukayeseli bir yol takip edilerek tahkiyeli eserlerin aksiyonlu hâle getirilmesi yöntemleri dikkatlere sunulmuştur.

This article examines the dramas written out of the stories of Dede Qorqud, and brings out the peculiarities and similarities between the source and the dramas. The Dede Qorqud stories as one of the main sources of the Turkish drama literature carry the consious of history and culture alive to the Turkish society and help read the current situation more effectively. Therefore, they help create a positive national and spiritual asmosphere. This work also brings out the way and methods of turning static stories into the action.
Dramas derived from the stories Dede Qorqud
Keywords: Sanat; Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri