Okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri ile mesleki profesyonellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Küsmüş, Gülşen İlçi (My University, 2018)
Bu araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri ile mesleki profesyonellikleri arasındaki ilişkinin ve okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri ve mesleki profesyonelliklerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelinde yürütülen araştırma, İstanbul ili Anadolu Yakası’ndan rastgele seçilen Kadıköy, Kartal ve Üsküdar; Avrupa Yakası’ndan Fatih, Kâğıthane ve Şişli ilçelerinde yer alan okul öncesi eğitim kurumlarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında devlet kurumlarında görev yapmakta olan 438 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu”, Dinçer ve Akgün (2015) tarafından geliştirilen “Okul Öncesi Öğretmenleri için Sınıf Yönetimi Becerileri Ölçeği” ve Yılmaz ve Altınkurt (2014) tarafından geliştirilen “Öğretmenlerin Mesleki Profesyonelliği Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri ile mesleki profesyonellikleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Çarpım Momentler Korelasyon Katsayısı analiz tekniği kullanılmıştır. Öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri ve mesleki profesyonellikleri çeşitli değişkenlere (yaş, öğrenim durumu, mesleki kıdem, mesleği isteyerek seçip seçmeme durumu, sınıfta bulunan çocuk sayısı, eğitim verilen yaş grubu ve yardımcı personel bulunup bulunmama durumu) göre incelenirken tanımlayıcı istatistikler (yüzde, frekans, ortalama ve standart sapma) ve fark testleri (t Test, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Kruskal Wallis-H Testi, Mann Whitney-U Testi ve Post Hoc Analizi) kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri ile mesleki profesyonellikleri arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi beceri düzeyleri ve mesleki profesyonellik düzeylerinin yüksek seviyede olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerilerinin yaş, eğitim durumu, mesleki kıdem, sınıfta bulunan çocuk sayısı, eğitim verilen yaş grubu değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı; öğretmenlerin mesleki profesyonelliklerinin ise yaş, eğitim durumu, mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı belirlenmiştir.

The aim of this research is to analyze the relationship between preschool teachers’ classroom management skills and occupational professionalism and also to examine teachers’ classroom management skills and occupational professionalism in terms of some variables. The research, carried out with survey method, put into practice in preschool education institutions randomly selected from Kadıköy, Kartal and Üsküdar districts on the Asia side and Fatih, Kağıthane and Şişli districts on the Europe side of Istanbul. Study group consists of 438 preschool teachers who work at public education institutions during academic year of 2017-2018. As data collection tools, “Personal Information Form” developed by researcher, “Classroom Management Skills Inventory for Preschool Teachers” by Dinçer and Akgün (2015) and also “Occupational Professionalism of Teachers Scale” developed by Yılmaz and Altınkurt (2014) were used in the study. In the analysis of data obtained, Pearson Product-Moment Correlation Coefficient analysis technique was used to determine the relationship between preschool teachers’ classroom management skills and occupational professionalism. In the analysis of teachers’ classroom management and occupational professionalism according to some variables (age, educational level, professional seniority, case of professional willingly choice, number of students, age group they teach, and case of having assistant personnel), descriptive statistics (percentage, frequency, mean and standard deviation) and difference tests (t-test, one-way analysis of variance-ANOVA, Kruskal Wallis-H Test, Mann Whitney-U Test and Post Hoc Analysis) were used. In line with analysis, a significant positive moderate correlation was found between preschool teachers’ classroom management and occupational professionalism. In addition, preschool teachers’ classroom management and occupational professionalism are at high level. It was also determined that preschool teachers’ classroom management significantly differ according to their age, educational level, professional seniority, number of students and age group they teach; teachers’ occupational professionalism also significantly differ according to their age, educational level and professional seniority.
Keywords: Classroom management; Mesleki Profesyonellik; Occupational Professionalism; Okul Öncesi Öğretmenleri Classroom Management; Öğretmenler, Yetiştirilmesi; Preschool Teachers; Sınıf yönetimi; Teachers, Training of; Turkey; Türkiye