Ardışık logotayplar ve görsel algı - Ergüven, Adnan (My University, 2012)
ARDIŞIK LOGOTAYPLAR ve GÖRSEL ALGI ÖZET Tarihsel süreç içinde logo tasarımının görsel anlatım biçimi, içinde bulunduğu döneme göre değişiklik göstermiş ancak işlevi değişmemiştir. Bu doğrultuda kişilik ve kimlik özelliklerini özetlemek logo tasarımının temel görevi olmuştur. Teknolojinin gelişimiyle birlikte iletişim kanalları her geçen gün çoğalmaktadır. Bu olgu sonucunda ortaya çıkan mesaj enflasyonu, bilginin anlaşılır, öğrenilebilir ve ilgi çekici bir biçimde sunulmasını gerektirmektedir. Logotayplar insanoğlunun yaşadığı bu görsel evrimden etkilenmektedir. Geleneksel temsil sistemlerinde logotayp biçimleri statiktir ve bu yapı çeşitli kurallarla korunmaktadır. Görsel ve kültürel gelişmelerin bir sonucu olarak karşımıza çıkan ardışık logotayplar, alışılagelen temsil sistemlerininın dışında yer alan yeni bir ifade aracıdır. Ardışık logotayplar web sitelerinde animasyonlarla canlandırılabilmekte ve tasarımcılar bu uygulamaları geleneksel medyaya da yansıtabilmektedir. Duyuşsal modların kullanıldığı ardışık logotayplar çoklu ortam uygulamalarına uyumlu görsel araçlardır. Statik logotayplar çoklu ortam uygulamaları kullanılmaya başlamadan önceki medyalar için önerilmiş bir çözümdür. Dolayısıyla basılı malzemelerde geçerli olan görsel kurallar dijital ortamda büyük ölçüde değişikliğe uğramaktadır. Yeni bir algılama önerisinde bulunan ardışık logotayplar günümüzün bilgi teknolojilerinin gereksinimlerine yanıt verebilmektedir. Ardışık logotayplar yeni bir dönemin habercisidir. Hayatımızın internetle kuşatıldığı bu dönemde görsel algımız şimdiye kadar olmadığı kadar hızlı bir biçimde değişmektedir. Yeni görüntü arayışı içinde olan bireyler günümüzde statik imgelere duyarsız hale gelmektedir. Bu doğrultuda tasarımcıların bu gerçeğe uygun refleksler geliştirmesi gerekmektedir. Araştırma ardışık logotaypların tarihini, tasarım yöntemlerini ve algılanışını incelemektedir. Anahtar Sözcükler: Logotayp, ardışık logotayp, görüntü teknolojilerinin gelişimi, tipografi, art-imge, erken sinema icatları, film jenerikleri, televizyon, internet, dinamik tipografi, kinetik tipografi, akışkan tipografi, üç boyutlu tipografi, modüler tipografi, amorf tipografi, kesişen tipografi, fraktal tipografi, form algısı, hareket, stroboskobik hareket, sekans, kelime biçimi (bouma), seri harf tanıma, paralel harf modeli, uydurma kelimeler (psuedowords), nöral ağ modeli. SEQUENTIAL LOGOTYPES AND VISUAL PERCEPTION

The function of the logo design is not changed in the history. However the visual expression of it is changed according to the periods. With this manner, the main purpose of the logo is to summarize identity. Communication channels multiplies every day with the help of technological improvements. It is required to convey information in a clear, easy and attractive way while there is an inflation of messages. Logotypes are effected by the evolution of visual perceptions that humans experience. Logotypes are used as static forms in the traditional visual systems, and the main structure is protected by various rules. Sequential logotypes are new forms of expressions as a result of visual and cultural improvements. Sequential logotypes are animated on the screens and designers work for transfering this feature to the traditional media. Sequential logotypes are convenient for multimedia applications with their sensory modes. Static logotypes are visual propositions for pre-multimedia period. In that context, current visual rules of printed materials are out of function in the digital environments. Sequential logotypes have ability to answer the demands of the recent information technologies. Although they are precursors of the new visual era. Our visual perception is changing rapidly while we are surrounded by the internet technologies. People who are seeking for new visuals are becoming dull in front of the static images. Designers have to improve their reflexes in order to face with this reality. The research investigates the history, the design methods and the perception of the sequential logotypes Logotype, sequential logotype, improvement of visual technologies, typography, art-image, early cinema inventions, film generics, television, internet, dynamic typography, kinetic typography, fluid typography, 3 dimensional typography, modular typography, amorph typography, intersectional typography, fractal typography, perception of form, movement, stroboscobic movement, sequence, bouma (word) shape, serial letter recognition, parallel letter recognition, psuedowords, neural network modeling.
Keywords: Ardışık Logotayplar; Görsel Algı; Grafik