Sanal kimlik ve dini kimliğin hayat memnuniyeti ve kaygı düzeylerini yordayıcılığı - Küçük, Rumeysa (My University, 2020)
SANAL KİMLİK VE DİNİ KİMLİĞİN ERGENLERİN HAYAT MEMNUNİYETİ VE KAYGI DÜZEYLERİNİ YORDAYICILIĞIBireyin kendisini tanımlaması ve toplum içinde konumlandırmasının bir ifadesi olan kimlik tarih boyunca insanın geçirdiği tüm değişimlerden etkilenmiştir. Din insanın varoluşuyla beraber kimliğinin en önemli parçalarından biri olmuştur. Günümüzde teknolojik gelişmeler ve dijital devrimlerle beraber yeni bir kimlik türü olarak sanal kimlikler ortaya çıkmıştır. Bireyin kimlik oluşumunda en önemli dönem olan ergenlik dönemi dini kimlik ve sanal kimlik gelişimi açısından oldukça önemlidir. Yine bu dönemde bireylerin hayat memnuniyeti ve kaygı düzeyleri de gelecek hayatlarındaki ruh sağlığı durumlarını etkileyecektir. Bu araştırmanın konusu ergenlik döneminde dini kimlik, sanal kimlik, hayat memnuniyeti ve kaygı değişkenleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu değişkenlerin aynı zamanda cinsiyet, yaş, okul türü, ikamet, ailenin aylık geliri, sosyal medya kullanım amacı, sosyal medya kullanım süresi, sosyal medya kullanım saati gibi demografik değişkenlerle anlamlı bir ilişkisinin olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu İstanbul’un çeşitli ilçelerinde farklı lise türlerinde öğrenim görmekte olan 303 kız ve 303 erkek olmak üzere toplam 606 öğrenciden oluşmaktadır. Okullar din eğitimi alma bakımından İmam Hatip Liseleri ve diğerleri olarak gruplanmıştır. Araştırma verileri anket tekniği ile toplanmış ve anket formunda Kişisel Bilgi Formu, Dini Kimlik Ölçeği, Sanal Kimlik Ölçeği, Hayat Memnuniyeti Ölçeği ve Kaygı ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre sanal kimlik kaygının pozitif yönde, hayat memnuniyetinin ise negatif yönde yordayıcısıdır. Dini kimlik ise hayat memnuniyeti ve kaygı düzeyi üzerinde anlamlı bir yordayıcı değildir. Ana değişkenler ile demografik değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiş, elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.

THE PREDICTION OF CYBER IDENTITY AND RELIGIOUS IDENTITY ON SAFISFACTION WITH LIFE AND ANXIETY AMONG ADOLESCENTSIdentity which is an expression of individual’s self defınition and positioning himself in sociaty has been affected by all the changes that people göne throuhhout the history. Religion has became one of human’s identity along with his existence. Virtual identites has appeared as a new identity type with the technological developments and digital revolutions today. Adolesence whıch is the most important period of one’s identity formation is extremly important for development of virtual identity and religious identity. Life safisfaction and anxiety levels of individuals in this period will also affect their future mental health conditions, the subject of this research is examination the relationship between religious identity, virtual identity, life safisfacion and anxiety variables in adolesence. At the same tıme it was examined wheter these variables has a significant relationship with demographic variables such as gender, age, school type, residence, monthly income of the famıly, purpose of social media usage, hours of social media useage or not, the sample group of the study consists of a total of 606 students, 303 girls and 303 boys, who study at different types of hıgh school in various districts of İstanbul. Schools are grouped as imam hatip hıgh schools and others in terms of taking religious education. The reseach data were collectedwith the questionnaire technique and personal information form, religious identity scale, virtual identity scale, life safisfaction scale and anxiety scale were used in the questionnaire form. According to the results of the reseach, virtual identity is positive predictor of life safisfaction religious identity is not a significant predictor of life safisfaction anxiety. Relationships between main variables and demographic variables were examined the results obtained were evaluated and some suggestions have been made.
Keywords: Anxiety; Cyber Identıty; Dini Kimlik; Ergenlik; Felsefe ve din; Hayat Memnuniyeti; Identıty; Kaygı Adolescents; Kimlik; Philosophy and religion; Psikoloji ve din; Psychology and religion; Religious Identıty; Safisfaction Wıth Lıfe; Sanal Kimlik