Asya kaplanlarının dijital ekonomi kapsamında rekabet gücünün karşılaştırılması - Sağır, Seda (My University, 2023)
Dijital ekonomi, küresel ekonomik sistem içinde uluslararası etkileşimin üst seviyede yaşandığı, ekonomik ve sosyal becerileri geliştirerek değiştiren yeni bir parametre olarak ortaya çıkmıştır. Gelişen teknolojik sistemler ve genişleyen küresel etkileşim boyutu yeni pazar ve ürün arayışlarının giderek arttığı çağımızda dijitalleşmeyi zorunlu bir adım olarak sunmaktadır. Büyüme ve rekabet edebilirliklerini güçlendirmek için ve küresel pazarlarda söz sahibi bir lider olma hedefi taşıyan ekonomiler bu kanala yönelmeye başlamıştır. Bu tezin ulaşmak isteği hedef, Asya Kaplanı olarak adlandırılan ve önemli büyüme başarılarına sahip olan ülke grubunun rekabet ve büyüme üstünlüğünün gelişim göstermesinde dijital ekonominin etkilerinin varlığıdır. Araştırma, Asya Kaplanlarının dijitalleşme serüvenlerinin ne derece ilerlediği ve son olarak gelinen durumda küresel olarak ulaştığı noktayı analiz etmektedir. Araştırmada; makale ve dergilerden, tez çalışmalarından, dijitalleşme, internet ve dijital ekonomi üzerine hazırlanan raporlardan, bilimsel kitaplardan, uluslararası istatistik verilerinden faydalanılmıştır. Dijital ekonominin tanımı, gelişimi ve özellikleri araştırılmış; Asya Kaplanlarının, kaplan ekonomisi olma süreciyle birlikte teknolojiye ve dijitale yönelim süreçleri incelenerek dijital sektörlerde elde edilen başarılar analiz edilmiştir. Küresel ekonomide rekabet gücünün yanı sıra dijital alanda rekabet edebilme kabiliyetleri de tartışılmıştır. Kaplan ekonomilerinde dijital ekonomiye yönelik başarılar ve geliştirilmeye açık yönlerin, gerekli koşullarda yakalanabilecek fırsatlar ve mevcut tehditlerin değerlendirilmesi konusuna dair SWOT analizi yöntemi kullanılmıştır.

The digital economy has emerged as a new parameter in the global economic system, where international interaction is experienced at a high level, changing economic and social skills by improving them. Developing technological systems and expanding global interaction dimension presents digitalization as a necessary step in our age where the search for new markets and products is increasing day by day. Economies aiming to strengthen their growth and competitiveness and to be a leader in global markets have started to turn to this channel. The objective of this thesis is to analyze the impact of the digital economy on the development of the competitive and growth advantage of the so-called Asian Tigers, a group of countries with significant growth achievements. The research analyzes how far the Asian Tigers have progressed in their digitalization journey and where they stand globally. In the research; Articles and journals, thesis studies, reports on digitalization, Internet and digital economy, scientific books, international statistical data were used. The definition, development and characteristics of the digital economy were researched; The achievements of the Asian Tigers in the digital sectors have been analyzed by examining the processes of orientation towards technology and digital with the process of becoming a tiger economy. In addition to competitiveness in the global economy, their ability to compete in the digital field was also discussed. In Kaplan economies, SWOT analysis method was used on the evaluation of the digital economy's achievements and areas for improvement, opportunities that can be seized under necessary conditions, and current threats.
Comparison of competitiveness of asian tigers in the digital economy
Keywords: Ar-Ge; BİT; Digital economy; Digitalization; Dijital ekonomi; Dijitalleşme; E-commerce; E-ticaret; Economy; Ekonomi; Electronic commerce; Elektronik ticaret; ICT; Internet; İnternet; R&D