Endosulfan’ın kalıntı analizlerine uygun yeni yöntemlerin geliştirilmesi - Gümüş, Fatma Uğur (My University, 1998)
Bu çalışmada, ülkemizde zirai mücadelede yaygın olarak kullanılan bir insektisid olan Endosulfanın nicel ve nitel analizi doğrultusunda 3 metod geliştirildi. Yüksek Performanslı İnce Tabaka Kromatografisi ile geliştirilen analiz metodunda UV-alanda (212 nm'de) a ve ß -Endosulfanın nicel (minimum 600ng) ve nitel tayini gerçekleştirilmiştir. [FeSSA]+ kompleksi ile kolorimetrik olarak geliştirilen analiz metodunda ise toplam endosulfanın nicel tayini 1.57-1800ppm aralığında yapılmıştır. Her iki metodda gıdada önerilen tolerans limitlerine inilebilmektedir. [FeSSA]+ kompleksinin TLC'de uygulanması sonucunda minimum 40µg endosulfan gözle teşhis edilebilmişmiştir. a ve ß -Endosulfanın tanımlanabilen miktarları ile gıda ve suda önerilen tolerans limitlerine inilmesi sağlanamamıştır. Metodun Endosulfan için spesifik olması nedeni ile, adli tıp, Endosulfan içeren tarım ilaçlarında formülasyon uygunluğunun belirlenmesi çalışmalarında teşhis amacıyla kullanılabileceği öngörülmektedir.

In this work, three methods have been developed on qualitative and quantitative analyses of endosulfan which is commonly used as an insecticide in agricultural treatments. In the first method, qualitative and quantitative (minimum 600 ng) analyses of a and ß -endosulfan have been performed in the UV region (212 nm) using HPTLC. In the second method, total endosulfan could be quantitatively analyzed in the concentration range of 1.57 to 1800 ppm by the use of the extinction in color intensity of the [FeSSA]+ complex which is formerly developed in acidic medium. According to the results of these methods it is possible to decrease the tolerance limit values which are supposed on food standarts. However, in the third method is applied on TLC using spray reagent of acidic [FeSSA]+ solution only the lowest of 40 µg could be detected. The third method can not be used to compare the results with the tolerance limits regarding food and water. But, that method is sufficiently specific to be used in the forensic toxicology and quality analysis of endosulfan.
Keywords: Analitik kimya; ANALİTİK KİMYA