Kolon kanseri trakea metastazı - FİLİZOĞLU, NUH; ENGÜR, CEREN ÖZGE; KESİM, SELİN; ÖZGÜVEN, SALİH; ÖNEŞ, TUNÇ; TUROĞLU, HALİL TURGUT; ERDİL, TANJU YUSUF (My University, 2020)
Amaç: Endotrakeal metastaz trakea epitelinin kanser hücreleri tarafından enfiltrasyonu olup, en sık akciğer kanserine eşlik etmekle birlikte, akciğer dışı kanserlerin yalnızca %2’sinde görülmektedir. Endotrakeal lezyon varlığında, primer bronşiyal tümör ile endotrakeal metastaz ayrımı oldukça önemlidir. Bu olgu sunumunda endotrakeal metastaz yapan kolon kanseri olgusu bildirilmiştir. Yöntem: Metastatik kolon kanseri nedeniyle takip edilen 56 yaşındaki kadın hastaya tedaviye yanıtın değerlendirilmesi amacıyla F-18-florodeoksiglukoz (FDG) pozitron emisyon tomografi (PET)/bilgisayarlı tomografi (BT) tetkiki yapıldı. Bulgular: FDG PET/BT tetkikinde; sol aksillada hipermetabolik metastatik lenf nodları, sağ akciğer üst lob anterior segment ile alt lob süperior segment arasında fissüre oturan, subplevral yerleşimli yoğun hipermetabolik metastatik nodül izlendi. Bunların yanı sıra trakea lümenine sağ anterolateralden protrüde olan, 6x4 mm boyutlu yoğun hipermetabolik yumuşak doku dansiteli lezyon izlendi. Trakeada izlenen lezyon eksizyonel biyopsi ile alındı ve lezyonun histopatolojisi kolon kanserine bağlı adenokarsinom metastazı ile uyumlu bulundu. Sonuç: Trakeanın en çok görülen malign tümörü primer trakeal skuamöz hücreli kanser iken, sekonder malign tümörleri tiroid, akciğer, özofagus ve larenksten direkt invazyon yolu ile olmaktadır. Kolon kanserinin endotrakeal metastazı çok nadirdir. Endotrakeal metastaz trakea lümeninin %75’i kapanıncaya kadar hiçbir bulgu vermeyebilirken, öksürük, stridor, dispne ve hemoptizi hatta akut gelişen solunum yetmezliği ile prezente olabilir. Toraks BT’de mediastendeki bitişik vasküler yapıları taklit edebilir ve böylece kolayca gözden kaçabilir. Endotrakeal metastaz tedavisinde cerrahi, lazer bronkoskopi, radyoterapi ve kemoterapi seçeneklerinden biri uygulanabilir. Erken dönemde klinik bulgu vermeyen bu lezyonu FDG PET/BT diğer iyi huylu lezyonlarla karıştırmadan tanıyabilir ve hastaya uygun tedavinin yapılmasını sağlayabilir. Bizim olgumuz kolon kanseri hastalarında nadir görülen bu metastazın tanısında FDG PET/BT’nin önemini göstermektedir.
Keywords: FDG PET/BT; metastaz; kolon kanseri