Şirket birleşmelerinden sonra örgütsel tasarım ve ortaya çıkan sorunlar - Tahralı, Seyfullah (My University, 2003)
Şirketler genelde bağımsız olarak kurulur ve kendi karakterlerine özgü bir yapılanma içinde örgütsel tasarımlarını oluştururlar. Şirketin gelişimi ve amaçları bu tasarım doğrultusunda gerçekleştirilmeye çalışılır. Daha sonra temelde finansal olmak üzere rekabet gücünü arttırmak, büyümeye süreklilik sağlamak ve nihayetinde şirketin piyasa değerini maksimize etmek üzere mevcut durumlarından daha iyi bir pozisyona geçmeyi hedeflemektedirler. Bu amaç doğrultusunda kendilerini tamamlayan hizmetleri birleştirmeleri veya satın almaları, rekabet açısından önemli avantajlar kazandırmaktadır. Ancak; ortaklık yapıları, örgütsel oluşum, yönetsel yaklaşım, mali yapılanma, finansman yapısı, bilgi sistemleri entegrasyonu ve insan kaynakları yönetimi şirket birleşmelerinin uzun ömürlü olması için şarttır. Bu durumlarda, şirketlerin profilleri çıkarılmalı, değerleri tespit edilerek pazarlıklar için gerekli analizler yapılmalıdır. Bu konunun diğer önemli bir aşaması da birleşme sonrasında şirketler arasındaki yönetim, sistem ve kültür uyuşmazlıklarının çözümlenmesidir. tsel Tasarım, Örgütsel Dizayn, Örgütsel Yapılanma, Organizasyonel Tasarım, Organizasyonel Dizayn, Organizasyonel Yapılanma, Şirket Birleşmeleri, Şirket Evlilikleri, Birleşme ve Satınlama Companies are usually established independently and construct organizational design according to their own characteristics. The progress and aims of the company will be realized following the directions of this design. Their subsequent goals are to acquire a better position for the purposes to enhance their competitive and fundamentally financial power, continuous growing, and finally maximize their market value. According to these goals, merging or acquiring the services which complete thair value chain let them obtain considerable advantages in the competition. On the other hand their corporation structure, organizational constitution, managerial approach, financial structure, integration of information systems and human resources management are crucial for longlasting merger and acquisitons. In those situaitons, the company profiles have to be discovered, the values have to be determined and the neccessary analysis will be held for bargaining. Another important phase of the subject is to solve conflicts between management, culter and systems of the companies. Organizational design, organizational structure, merger, acquisition
Keywords: Örgütsel Tasarım; Şirketler