Yayımlanmış ud metodu ve alıştırmalarının karşılaştırmalı analizi ve ud eğitimine yönelik ileri seviye pozisyon etüdlerinin oluşturulması - Bol, Yasin (My University, 2022)
Bu çalışma, yayımlanmış ud metodu ve ud alıştırmaları kitaplarının karşılaştırmalı müzikal analizini ve bu analizler doğrultusunda ud eğitimine yönelik ileri seviye pozisyon etüdlerinin oluşturulmasını içermektedir. 1900’lü yılların başından günümüze kadar ud eğitimi için kaleme alınmış metot ve alıştırma kitapları öncelikle tespit edilmiştir. Ardından yayımlanmış tüm ud metodu ve alıştırma kitaplarının; içerik analizleri yapılmış, benzerlik ve farklılıkları ortaya konarak karşılaştırmaları yapılmıştır. Yapılan karşılaştırmalar doğrultusunda eksik kaldığı düşünülen hususlar belirlenerek ud pozisyonları özelinde etüdler oluşturulmuş ve önermelerde bulunulmuştur. Değinilmesi gerektiği düşünülen fakat değinilmemiş hususların öğretilmesine yönelik öneriler de sunularak, ud sazının mevcut teknik icrasının daha ileri bir seviyeye ulaştırılması hedeflenmiştir.

This study includes the comparative musical analysis of the published oud method and oud practice books, and the creation of advanced position studies for oud education in line with these analyses. Methods and exercise books written for oud training from the beginning of the 1900s to the present have been identified primarily. Then all the published oud method and exercise books; Content analyzes were made, similarities and differences were revealed and comparisons were made. In line with the comparisons made, the issues that were thought to be missing were determined, and studies were created specific to oud positions and suggestions were made. It is aimed to bring the current technical performance of the oud instrument to a higher level by presenting suggestions for teaching the issues that are thought to be worth mentioning but not mentioned.
Keywords: Alıştırma; Çalgı Eğitimi; Din; Education; Egzersiz; Eğitim; Etüd Instrument Training; Exercise; Music; Müzik; Oud; Oud Method; Oud Training; Practice; Religion; Study; Ud; Ud Eğitimi; Ud Metodu