48-60 aylık çocukların hikaye anlatım teknikleri kullanılarak hiyeyi hatırlama becerilerinin değerlendirilmesi - Köken, Cansu (My University, 2018)
Bu araştırmada 48-60 aylık çocukların hikâye anlatım teknikleri kullanılarak hikâyeyi hatırlama becerilerinin çeşitli değişkenler açısından (yaş, cinsiyet, sosyoekonomik durum, anne eğitim düzeyi ve mesleği, baba eğitim düzeyi ve mesleği, öğretmenin hikâyeyi hatırlama 5N 1K soruları sorması, hikâye anlatım sıklığı) değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden, betimsel ilişki tarama araştırma modeli kullanılarak araştırmayapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2017 – 2018 eğitim ve öğretim yılında Eskişehir ilinde bulunan öğrenme stillerinden görsel, işitsel ve kinestetik öğrenme stillerine sahip olan 48–60 ay grubu toplam 252 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Uyanık Balat, Bilgin ve Adak Özdemir (2012) tarafından geliştirilen “5-6 Yaş Çocukları İçin Öğrenme Stilleri Ölçeği” kullanılarak çocukların öğrenme stilleri öğretmenleri tarafından belirlenmiş ve ardından araştırmacı tarafından oluşturulan “Veli Kişisel Bilgi Formu” ve “Hikâyeyi Hatırlama ve Değerlendirme Başarı Testi” 3 uzman tarafından değerlendirilmiş ve uygun görülerek araştırmada kullanılmıştır. Öğrenme stilleri eşit sayılarda dağılım sağlanmış ve materyalli – materyalsiz anlatıma eşit dağılım yapılarak hikâyeyi hatırlama beceri farklılığını görmek amaçlanmıştır. Araştırmada veri analizinde kullanılmak üzere istatiksel paket program ve Microsoft Excell kullanılmıştır. İstatiksel testlerden, hikâyeyi hatırlama sorularında çocuğun kronolojik yaşının çocuktaki hatırlama becerisi üzerine anlamlı farklılığını belirlemek amacıyla Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Hikâyeyi hatırlama becerisinde hikâye anlatım türünün ve hikâyeyi hatırlama sorularında 5N 1K değişkenlerinin farklılığını belirlemek amacıyla Bağımsız T testi kullanılmıştır. Hatırlama becerisi üzerinde anne eğitim düzeyi ve mesleği, baba eğitim düzeyi ve mesleği, öğrenme stilleri ve öğretmenin hikâyeanlatımı sıklığı değişkenlerinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yararlanılmıştır. ANOVA testi sonucu Scheffe ve Tukey testlerine ihtiyaç duyulmuş ve çoklu değişkenlerin analizi değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda kronolojik yaş değişkenine bakıldığında yaş (ay) büyüdükçe, hikâyeyi hatırlama becerisinin arttığı gözlemlenmiştir. Gelişimin de etkisi göz önüne alındığında bu etkinin görülmesi beklenen bir sonuçtur. Cinsiyet değişkeni, öğrenme stilleri değişkeni, annenin eğitim düzeyi ve mesleği, babanın mesleği çocukların hikâyeyi hatırlama becerileri üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığına ulaşılmıştır. Ancak baba eğitim düzeyi hikâyeyi hatırlama becerisi üzerinde anlamlı farklılık oluşturduğuna ulaşılmıştır. Öğretmenin hikâye anlatım sıklığı da çocukların hikâyeyi hatırlama becerileri üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmuştur.

In this study, it has been aimed to examine the storytelling skills of 48-60 months old children by using storytelling skills by using storytelling techniques from various variables (age, gender, socio-economic status, maternal education level and profession, paternal education level and profession, teacher’s questioning on 5WS1H, storytelling frequency). The study was conducted by using descriptive research model, among the qualitative research methods, was employed. The study group of the study consisted of 252 students in the age group of 48–60 months who have visual, aural and kinesthetic learning skills who receive education in Vilayet Hizmet Götürme Birliği Pre-School and Cemal Ererdi Pre-School located in Eskişehir in the 2017 – 2018 academic year. In the study, learning styles of the children were identified by teachers through employing the “Learning Style Scale for 5-6 Years Old Children” that was developed by Uyanık Balat, Bilgin ve Adak Özdemir (2012) as the data collection tool and afterwards the “Parent Information Form”, “Story Remembering and Evaluating Achievement Test” that werecreated by the researcher were assessed by 3 experts and used in the research as they were found appropriate. The learning styles were distributed equally and it was aimed to discover the differences in storytelling skills by making an equal distribution to with material- without material storytelling. In the data analysis, SPSS 21. Program and Microsoft Excel were employed. Among the SPSS Tests, the Pearson Correlation Test was used in order to determine the significant difference of the chronologic age of the child on the remembering skill of the child in terms of the story remembering questions. An independent t-test was used in order to identify the difference of the 5WS1H variables in terms of storytelling type in story remembering skills questions. One-way analysis of variance (ANOVA) was used on the variables of maternal education level and profession, paternal education level and profession, learning styles and storytelling frequency of the teacher on the remembering skill. As a result of the ANOVA Test result, the direction was determined by means of Scheffe and Tukey tests and the analysis of multiple variables was evaluated. As a result of the research study, it was observed that the skill of story remembering isincreasing with the increase in the age (month) when the chronologic age variable was examined. When the impact of the development is considered this result is expected. It was found that gender variable, learning styles variables, maternal education level and profession, paternal profession did not constitute a significant difference in children’ storytelling skills. However, paternal education level constituted a significant difference in the storyremembering skill. The storytelling frequency of the teacher also constituted a significant difference in the story remembering skills of children.
Keywords: Educational psychology; Eğitim psikolojisi; Hatırlama Becerisi Learning styles; Hikâye Anlatım Teknikleri; Hikâye Anlatımı; Learning strategies; Learning, Psychology of; Okul öncesi öğretim; Öğrenme psikolojisi; Öğrenme Stilleri; Öğrenme stratejileri; Preschool teaching; Remembering Skills; Storytelling; Storytelling Techniques