Türkiye’de Yapılan Lisansüstü Eleştirel Düşünme Çalışmaları: Bir Alan İncelemesi - YILMAZ VİRLAN, AYŞE (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı eğitim programlarında 21. Yüzyıl temel becerilerinden biri olarak kabul eleştirel düşünme üzerine Türkiye’de yapılan yüksek lisans ve doktora tezlerini metodolojik ve istatistiksel açıdan incelemektir. Araştırmanın verileri doküman incelemesi yoluyla toplanarak içerik analizi uygulanmıştır. Araştırma verileri 1999-2019 yılları arasını kapsayan alan taramasından elde edilmiştir. Alan taramasında Ulusal Tez Merkezinden elde edilen verilere göre toplam 382 lisansüstü tez çalışmasına ulaşılmıştır. Bilgi yönetimi, hemşirelik, bilgisayar mühendisliği ve psikoloji gibi eğitim-öğretim dışındaki alanlarda yazılmış olan tezler hariç tutularak erişim izni bulunan 158’i yüksek lisans ve 71’i doktora tezi olmak üzere 229 lisansüstü tez çalışması incelenmiştir. Bu çalışmanın sonunda, eleştirel düşünmeyle ilgili çalışmaların geliştirilmesini hedefleyen program geliştirme tasarımlarına ışık tutularak araştırmacılara yol gösterecek bazı önerilerde bulunulmuştur.

This study aims to investigate masters and doctoral theses in Turkey on critical thinking skills which are accepted as one of_x000D_ the basic skills of the 21st century. The data of the research were collected through document analysis and subjected to content analysis._x000D_ The research data were obtained from the literature review covering the years between 1999 and 2019. In the field survey, a total of 382_x000D_ thesis studies were obtained from the National Thesis Center. 158 masters and 71 doctoral dissertations were examined. It is hoped that_x000D_ this study contributes to the literature by shedding light on studies related to critical thinking. As a result of this study, some suggestions_x000D_ were made to guide researchers.
Post-Graduate Studies on Critical Thinking Skills in Turkey: A Literature Survey