Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'de kullanımı ve sürdürülebilirliği - Aydın, Firdevs (My University, 2019)
YENİLENEBİLİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ TÜRKİYE’DE KULLANIMI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİEnerji, ülkelerin sosyal, ekonomik ve politik konumlarında stratejik bir öneme sahiptir. Dünya toplam enerji tüketiminin büyük bir çoğunluğunu fosil yakıtlar oluştursa da küresel açıdan değerlendirildiğinde fosil yakıtların geleceği konusunda birçok sorun ve endişe bulunmaktadır. Dünyanın sınırlı bölgelerinde bulunması ve belirli bir süre içerisinde tükenecek olması fosil yakıtların en temel problemlerindendir. Bu bağlamda ülkeler son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya yönelik politikalarını arttırmıştır. Bu tezin amacı, dünyada yenilenebilir enerji kaynakları kullanımını ve sürdürülebilirliğini teknolojik gelişmelerle birlikte incelemektir. Bu tezde, enerjide dışa bağımlı bir görünüm sergileyen Türkiye’nin, yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli açıklanmakla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve sürdürülebilirliğine ilişkin mevcut enerji politikalarının etkileri tartışılmıştır.

USAGE AND SUSTAINABILITY OF RENEWABLE ENERGY SOURCES IN TURKEYEnergy is a strategic contributor to the social, economic, and political status of countries around the world. Although the vast majority of the world’s total energy consumption is based on fossil fuels, there are many issues and concerns about the future of fossil fuels. One of the fundamental problems of fossil fuels is their location in limited areas of the world. Additionally, the insufficiency of fossil fuels to meet the world’s energy demand is a significant problem. Therefore, renewable energy sources have increasingly been considered as major components of energy policies for countries in recent years. This thesis aims to determine the usage and sustainability of renewable energy sources in the world through technological development. In this thesis, as an energy dependent country, Turkey’s renewable energy potential is explained first. Afterward, the usage and sustainability of renewable energy sources in Turkey is discussed along with its recent energy policy.
Keywords: Enerji Arz Güvenliği; Renewable energy sources; Security of Energy Supply; Sustainability of Renewable Energy Sources; Yenilenebilir enerji kaynakları; Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Sürdürülebilirliği