Türkiye’deki biraysel emeklilik şirketlerinde satış ekiplerinin kariyer geliştirme süreci: bir model örneği - Burak, Bülent (My University, 2008)
TÜRKİYE’DEKİ BİREYSEL EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNDE SATIŞ EKİPLERİNİN KARİYER GELİŞTİRME SÜRECİ: BİR MODEL ÖRNEĞİ Günümüzün rekabet ortamından şirketler birçok yönden etkilenmekte ve bu etkilere göre pozisyon almaktadırlar. Sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak nitelendirdiğimiz Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yer alan şirketler bu koşullara uyum sağlamak amacıyla, işleyişte önemli role sahip olan satış ekiplerinin kariyer gelişim süreçleri ile ilgili çalışmalara önem vermektedirler. Bireysel emeklilik şirketlerinde farklı kariyer gelişim modelleri uygulanmaktadır. Ancak uygulamalar bazı açılardan birbirine benzemekle birlikte, uzmanlaşma sürecinde çalışanlarına esnek ve şeffaf kariyer planlama fırsatları sunan şirketler ön plana çıkmaktadır. Bu araştırmada bir model örneği olarak, satış ekiplerinin kariyer planlamalarını geliştirmelerine olanak sağlayan esnek bir kariyer gelişim modeli sunması ve bu alanda uzmanlaşmayı teşvik etmesi nedeni ile Yapı Kredi emeklilik A.Ş. seçilmiştir.

THE CAREER DEVELOPMENT PROCESS OF SALES FORCES IN THE INDIVIDUAL PENSION COMPANIES OF TURKEY: A SAMPLE OF A MODEL The companies are in many ways influenced from the competition atmosphere of today and they take their positions according to these influences. In order to accommodate themselves to these conditions, the companies which take part in the Individual Pension System that we describe as the complement of social security system give importance to the studies related with the sales forces' career development processes that play an important role in the operation. In the Individual Pension Companies different models of career development are carried out. However, although these applications resemble each other in some aspects the companies which present flexible and transparent opportunities of career planning in specialization process to their employees gain more importance. Because Yapı Kredi Emeklilik A.Ş. offers a flexible model of career development that enables the sales forces to develop their career plannings and encourages to specialize in this field, in this research it is chosen as an example of a model.
Keywords: Bireysel Emeklilik_Türkiye; Kariyer Geliştirme; Sigortacılık