Lojistik hizmetlerde depolama tercihlerini etkileyen faktörler ve taşımacılık ve gümrükleme taşımacılık işletmelerinde depolama tercihleri üzerine bir uygulama - Çengel, Özgür (My University, 2005)
Lojistik hizmetlerde depolama tercihlerini etkileyen faktörler ve taşımacılık ve gümrükleme taşımacılık işletmelerinde depolama tercihleri üzerine bir uygulama adını taşıyan doktora tezinde ilk bölümde pazarlama, lojistik ve depolama konuları kavramsal olarak incelenmiş, ikinci bölümde depolama tercihlerini etkileyen faktörler üzerinde durulmuş, son bölümde ise lojistik işletmelerin depolama tercihleri üzerine bir uygulama yapılmıştır. Lojistik her ne kadar mühendislik biliminin bir çalışma alanı olsa da pazarlama bilimi ile de yakından ilişkilidir. Pazarlama karması olarak bilinen 4P ( mamul, fiyat, tutundurma ve dağıtım) politikalarının dağıtım ayağını oluşturan lojistik kavramı aynı zamanda hizmet pazarlaması olarak ta algılanmaktadır. Bu yüzden geleneksel 4P'ye ek olarak 4C'de lojistik sektöründe uygulanması gereken stratejilerdir. Buna ek olarak insan, süreçler ve fiziksel unsurlar da lojistik sektöründe varolan stratejilerdir. Bu açıdan bakıldığında pazarlama lojistiği adı verilen bir tanım da literatürde oluşmuştur. Müşteri memnuniyetini esas alan lojistik ve pazarlama bilimleri, depolama faaliyetlerini etkin bir şekilde planlamalıdır. Çünkü, günümüzde rekabet arttığından dolayı işletmeler depolama maliyetlerini en aza indirmeye çalışırken müşteri memnuniyetini de arttırmayı hedeflemektedir. Tam zamanında üretim, yalın yönetim gibi konuların konuşulduğu günümüzde işletmeler depolama tercihlerini yaparken müşteri memnuniyeti ve işletme maliyetlerini optimal seviyelerde tutmayı hedeflemelidir. Depolama tercihlerini etkileyen 11 faktör bulunmaktadır. Bunlar; 1Depo yeri tasarımı ve depo yeri seçimi 2Depo yönetimi faaliyet alanları 3Depodan dağıtım işlemleri 4Depo yerleşim düzeni prensipleri 5Depo kontrolünde kullanılan yöntemler 6Depo çeşitleri 7Depolarda kullanılan teknolojiler 8Depo etkinliğinin ölçümlenmesi 9Depo içi araçlar 10Teknolojik takip sistemi 11Depolarda verilen hizmet kalitesinin ölçümlenmesi'dir. Üçüncü bölümde yer alan araştırmada ise yukarıda belirtilen 11 faktör ki kare analizi yapılarak taşımacılık ve gümrükleme taşımacılık işletmeleri arasında depolama tercihleri açısından ilişkiye bakılmaktadır. Araştırma verileri kategorik olarak dizayn edilmiştir. Temel kriter olarak en az 1 deposu olan lojistik işletmeler araştırmaya alınmıştır. Kolayda örneklem metoduyla 70 işletmeye ulaşılmış, fakat 34 tanesinden cevap alınabilmiştir. İşletmelerin hepsi İstanbul'da yer almaktadır. Araştırmanın amacı her ne kadar bu araştırma Türkiye'ye genellenemese de sektöre girecek işletmeler için model oluşturmasıdır. The thesis in the name of the factors that affect the warehousing preferences in logistic services and an implementation in firms that offer transportation and customs and transportation services consists of three parts. The first part takes a look at basic definitions and terms in marketing, logistics and warehousing. The second part attempts to explore factors that affect the warehousing decisions. The last part, having identified all the factors that affect the warehousing decisions, is the implementation phase of the thesis. With the aid of chi square analysis, it attempts to offer a model for companies that aim to enter the logistics business. Even though logistics is a main area of study in engineering, it also has links with marketing as well. The marketing mix ( product, price, place and promotion) has direct link with logistics in distribution policies. Distribution is thus a topic of both marketing and logistics. Besides, many academicians consider logistics a part of services marketing. In this sense, in addition to 4P, 4C should also be considered as part of logistic's being in a service industry. Besides, people, process and physical evidence is also a main strategy in logistics. Thus a new term marketing logistics has arised. As far as warehousing is concerned, in order to meet customer demands, firms should attempt to balance customer costs in relation to firms's overall warehousing costs. In the 21st century where there is high competition, many firms are focused on JIT and lean management. Thus finding the optimal solutions where there is a win-win situation for both customers and firms is a necessity for survival. There are 11 factors that affect the warehousing preferences. These are 1Warehouse design an allocation 2Warehouse management facilities 3Warehouse and distribution policies 4Allocation principles 5Warehouse automation techniques 6Types of warehouses 7Warehouse technologies 8Warehouse effectiveness measurement 9Tools utilized within warehouses 10Global positioning systems 11The measurement of service quality in warehouses In the implementation phase of this thesis, a chi square analyis has been utilized in order to observe the relationship between firms that offer custom and customs and transportation services. Each 11 factor that affect the warehousing preferences has been taken into account. With the aid of convenience sampling, the survey has been done through 70 firms, however only 34 of them has replied. Even though, the aim of this study is not to generalize the study throughout Turkey, it offers a model for firms that aim to enter the logistics industry. Lojistik hizmetlerde depolama tercihlerini etkileyen faktörler ve taşımacılık ve gümrükleme taşımacılık işletmelerinde depolama tercihleri üzerine bir uygulama adını taşıyan doktora tezinde ilk bölümde pazarlama, lojistik ve depolama konuları kavramsal olarak incelenmiş, ikinci bölümde depolama tercihlerini etkileyen faktörler üzerinde durulmuş, son bölümde ise lojistik işletmelerin depolama tercihleri üzerine bir uygulama yapılmıştır. Lojistik her ne kadar mühendislik biliminin bir çalışma alanı olsa da pazarlama bilimi ile de yakından ilişkilidir. Pazarlama karması olarak bilinen 4P ( mamul, fiyat, tutundurma ve dağıtım) politikalarının dağıtım ayağını oluşturan lojistik kavramı aynı zamanda hizmet pazarlaması olarak ta algılanmaktadır. Bu yüzden geleneksel 4P'ye ek olarak 4C'de lojistik sektöründe uygulanması gereken stratejilerdir. Buna ek olarak insan, süreçler ve fiziksel unsurlar da lojistik sektöründe varolan stratejilerdir. Bu açıdan bakıldığında pazarlama lojistiği adı verilen bir tanım da literatürde oluşmuştur. Müşteri memnuniyetini esas alan lojistik ve pazarlama bilimleri, depolama faaliyetlerini etkin bir şekilde planlamalıdır. Çünkü, günümüzde rekabet arttığından dolayı işletmeler depolama maliyetlerini en aza indirmeye çalışırken müşteri memnuniyetini de arttırmayı hedeflemektedir. Tam zamanında üretim, yalın yönetim gibi konuların konuşulduğu günümüzde işletmeler depolama tercihlerini yaparken müşteri memnuniyeti ve işletme maliyetlerini optimal seviyelerde tutmayı hedeflemelidir. Depolama tercihlerini etkileyen 11 faktör bulunmaktadır. Bunlar; 1Depo yeri tasarımı ve depo yeri seçimi 2Depo yönetimi faaliyet alanları 3Depodan dağıtım işlemleri 4Depo yerleşim düzeni prensipleri 5Depo kontrolünde kullanılan yöntemler 6Depo çeşitleri 7Depolarda kullanılan teknolojiler 8Depo etkinliğinin ölçümlenmesi 9Depo içi araçlar 10Teknolojik takip sistemi 11Depolarda verilen hizmet kalitesinin ölçümlenmesi'dir. Üçüncü bölümde yer alan araştırmada ise yukarıda belirtilen 11 faktör ki kare analizi yapılarak taşımacılık ve gümrükleme taşımacılık işletmeleri arasında depolama tercihleri açısından ilişkiye bakılmaktadır. Araştırma verileri kategorik olarak dizayn edilmiştir. Temel kriter olarak en az 1 deposu olan lojistik işletmeler araştırmaya alınmıştır. Kolayda örneklem metoduyla 70 işletmeye ulaşılmış, fakat 34 tanesinden cevap alınabilmiştir. İşletmelerin hepsi İstanbul'da yer almaktadır. Araştırmanın amacı her ne kadar bu araştırma Türkiye'ye genellenemese de sektöre girecek işletmeler için model oluşturmasıdır. Lojistik hizmetlerde depolama tercihlerini etkileyen faktörler ve taşımacılık ve gümrükleme taşımacılık işletmelerinde depolama tercihleri üzerine bir uygulama adını taşıyan doktora tezinde ilk bölümde pazarlama, lojistik ve depolama konuları kavramsal olarak incelenmiş, ikinci bölümde depolama tercihlerini etkileyen faktörler üzerinde durulmuş, son bölümde ise lojistik işletmelerin depolama tercihleri üzerine bir uygulama yapılmıştır. Lojistik her ne kadar mühendislik biliminin bir çalışma alanı olsa da pazarlama bilimi ile de yakından ilişkilidir. Pazarlama karması olarak bilinen 4P ( mamul, fiyat, tutundurma ve dağıtım) politikalarının dağıtım ayağını oluşturan lojistik kavramı aynı zamanda hizmet pazarlaması olarak ta algılanmaktadır. Bu yüzden geleneksel 4P'ye ek olarak 4C'de lojistik sektöründe uygulanması gereken stratejilerdir. Buna ek olarak insan, süreçler ve fiziksel unsurlar da lojistik sektöründe varolan stratejilerdir. Bu açıdan bakıldığında pazarlama lojistiği adı verilen bir tanım da literatürde oluşmuştur. Müşteri memnuniyetini esas alan lojistik ve pazarlama bilimleri, depolama faaliyetlerini etkin bir şekilde planlamalıdır. Çünkü, günümüzde rekabet arttığından dolayı işletmeler depolama maliyetlerini en aza indirmeye çalışırken müşteri memnuniyetini de arttırmayı hedeflemektedir. Tam zamanında üretim, yalın yönetim gibi konuların konuşulduğu günümüzde işletmeler depolama tercihlerini yaparken müşteri memnuniyeti ve işletme maliyetlerini optimal seviyelerde tutmayı hedeflemelidir. Depolama tercihlerini etkileyen 11 faktör bulunmaktadır. Bunlar; 1Depo yeri tasarımı ve depo yeri seçimi 2Depo yönetimi faaliyet alanları 3Depodan dağıtım işlemleri 4Depo yerleşim düzeni prensipleri 5Depo kontrolünde kullanılan yöntemler 6Depo çeşitleri 7Depolarda kullanılan teknolojiler 8Depo etkinliğinin ölçümlenmesi 9Depo içi araçlar 10Teknolojik takip sistemi 11Depolarda verilen hizmet kalitesinin ölçümlenmesi'dir. Üçüncü bölümde yer alan araştırmada ise yukarıda belirtilen 11 faktör ki kare analizi yapılarak taşımacılık ve gümrükleme taşımacılık işletmeleri arasında depolama tercihleri açısından ilişkiye bakılmaktadır. Araştırma verileri kategorik olarak dizayn edilmiştir. Temel kriter olarak en az 1 deposu olan lojistik işletmeler araştırmaya alınmıştır. Kolayda örneklem metoduyla 70 işletmeye ulaşılmış, fakat 34 tanesinden cevap alınabilmiştir. İşletmelerin hepsi İstanbul'da yer almaktadır. Araştırmanın amacı her ne kadar bu araştırma Türkiye'ye genellenemese de sektöre girecek işletmeler için model oluşturmasıdır. Lojistik hizmetlerde depolama tercihlerini etkileyen faktörler ve taşımacılık ve gümrükleme taşımacılık işletmelerinde depolama tercihleri üzerine bir uygulama adını taşıyan doktora tezinde ilk bölümde pazarlama, lojistik ve depolama konuları kavramsal olarak incelenmiş, ikinci bölümde depolama tercihlerini etkileyen faktörler üzerinde durulmuş, son bölümde ise lojistik işletmelerin depolama tercihleri üzerine bir uygulama yapılmıştır. Lojistik her ne kadar mühendislik biliminin bir çalışma alanı olsa da pazarlama bilimi ile de yakından ilişkilidir. Pazarlama karması olarak bilinen 4P ( mamul, fiyat, tutundurma ve dağıtım) politikalarının dağıtım ayağını oluşturan lojistik kavramı aynı zamanda hizmet pazarlaması olarak ta algılanmaktadır. Bu yüzden geleneksel 4P'ye ek olarak 4C'de lojistik sektöründe uygulanması gereken stratejilerdir. Buna ek olarak insan, süreçler ve fiziksel unsurlar da lojistik sektöründe varolan stratejilerdir. Bu açıdan bakıldığında pazarlama lojistiği adı verilen bir tanım da literatürde oluşmuştur. Müşteri memnuniyetini esas alan lojistik ve pazarlama bilimleri, depolama faaliyetlerini etkin bir şekilde planlamalıdır. Çünkü, günümüzde rekabet arttığından dolayı işletmeler depolama maliyetlerini en aza indirmeye çalışırken müşteri memnuniyetini de arttırmayı hedeflemektedir. Tam zamanında üretim, yalın yönetim gibi konuların konuşulduğu günümüzde işletmeler depolama tercihlerini yaparken müşteri memnuniyeti ve işletme maliyetlerini optimal seviyelerde tutmayı hedeflemelidir. Depolama tercihlerini etkileyen 11 faktör bulunmaktadır. Bunlar; 1Depo yeri tasarımı ve depo yeri seçimi 2Depo yönetimi faaliyet alanları 3Depodan dağıtım işlemleri 4Depo yerleşim düzeni prensipleri 5Depo kontrolünde kullanılan yöntemler 6Depo çeşitleri 7Depolarda kullanılan teknolojiler 8Depo etkinliğinin ölçümlenmesi 9Depo içi araçlar 10Teknolojik takip sistemi 11Depolarda verilen hizmet kalitesinin ölçümlenmesi'dir. Üçüncü bölümde yer alan araştırmada ise yukarıda belirtilen 11 faktör ki kare analizi yapılarak taşımacılık ve gümrükleme taşımacılık işletmeleri arasında depolama tercihleri açısından ilişkiye bakılmaktadır. Araştırma verileri kategorik olarak dizayn edilmiştir. Temel kriter olarak en az 1 deposu olan lojistik işletmeler araştırmaya alınmıştır. Kolayda örneklem metoduyla 70 işletmeye ulaşılmış, fakat 34 tanesinden cevap alınabilmiştir. İşletmelerin hepsi İstanbul'da yer almaktadır. Araştırmanın amacı her ne kadar bu araştırma Türkiye'ye genellenemese de sektöre girecek işletmeler için model oluşturmasıdır.

Lojistik hizmetlerde depolama tercihlerini etkileyen faktörler ve taşımacılık ve gümrükleme taşımacılık işletmelerinde depolama tercihleri üzerine bir uygulama adını taşıyan doktora tezinde ilk bölümde pazarlama, lojistik ve depolama konuları kavramsal olarak incelenmiş, ikinci bölümde depolama tercihlerini etkileyen faktörler üzerinde durulmuş, son bölümde ise lojistik işletmelerin depolama tercihleri üzerine bir uygulama yapılmıştır. Lojistik her ne kadar mühendislik biliminin bir çalışma alanı olsa da pazarlama bilimi ile de yakından ilişkilidir. Pazarlama karması olarak bilinen 4P ( mamul, fiyat, tutundurma ve dağıtım) politikalarının dağıtım ayağını oluşturan lojistik kavramı aynı zamanda hizmet pazarlaması olarak ta algılanmaktadır. Bu yüzden geleneksel 4P'ye ek olarak 4C'de lojistik sektöründe uygulanması gereken stratejilerdir. Buna ek olarak insan, süreçler ve fiziksel unsurlar da lojistik sektöründe varolan stratejilerdir. Bu açıdan bakıldığında pazarlama lojistiği adı verilen bir tanım da literatürde oluşmuştur. Müşteri memnuniyetini esas alan lojistik ve pazarlama bilimleri, depolama faaliyetlerini etkin bir şekilde planlamalıdır. Çünkü, günümüzde rekabet arttığından dolayı işletmeler depolama maliyetlerini en aza indirmeye çalışırken müşteri memnuniyetini de arttırmayı hedeflemektedir. Tam zamanında üretim, yalın yönetim gibi konuların konuşulduğu günümüzde işletmeler depolama tercihlerini yaparken müşteri memnuniyeti ve işletme maliyetlerini optimal seviyelerde tutmayı hedeflemelidir. Depolama tercihlerini etkileyen 11 faktör bulunmaktadır. Bunlar; 1Depo yeri tasarımı ve depo yeri seçimi 2Depo yönetimi faaliyet alanları 3Depodan dağıtım işlemleri 4Depo yerleşim düzeni prensipleri 5Depo kontrolünde kullanılan yöntemler 6Depo çeşitleri 7Depolarda kullanılan teknolojiler 8Depo etkinliğinin ölçümlenmesi 9Depo içi araçlar 10Teknolojik takip sistemi 11Depolarda verilen hizmet kalitesinin ölçümlenmesi'dir. Üçüncü bölümde yer alan araştırmada ise yukarıda belirtilen 11 faktör ki kare analizi yapılarak taşımacılık ve gümrükleme taşımacılık işletmeleri arasında depolama tercihleri açısından ilişkiye bakılmaktadır. Araştırma verileri kategorik olarak dizayn edilmiştir. Temel kriter olarak en az 1 deposu olan lojistik işletmeler araştırmaya alınmıştır. Kolayda örneklem metoduyla 70 işletmeye ulaşılmış, fakat 34 tanesinden cevap alınabilmiştir. İşletmelerin hepsi İstanbul'da yer almaktadır. Araştırmanın amacı her ne kadar bu araştırma Türkiye'ye genellenemese de sektöre girecek işletmeler için model oluşturmasıdır. Lojistik hizmetlerde depolama tercihlerini etkileyen faktörler ve taşımacılık ve gümrükleme taşımacılık işletmelerinde depolama tercihleri üzerine bir uygulama adını taşıyan doktora tezinde ilk bölümde pazarlama, lojistik ve depolama konuları kavramsal olarak incelenmiş, ikinci bölümde depolama tercihlerini etkileyen faktörler üzerinde durulmuş, son bölümde ise lojistik işletmelerin depolama tercihleri üzerine bir uygulama yapılmıştır. Lojistik her ne kadar mühendislik biliminin bir çalışma alanı olsa da pazarlama bilimi ile de yakından ilişkilidir. Pazarlama karması olarak bilinen 4P ( mamul, fiyat, tutundurma ve dağıtım) politikalarının dağıtım ayağını oluşturan lojistik kavramı aynı zamanda hizmet pazarlaması olarak ta algılanmaktadır. Bu yüzden geleneksel 4P'ye ek olarak 4C'de lojistik sektöründe uygulanması gereken stratejilerdir. Buna ek olarak insan, süreçler ve fiziksel unsurlar da lojistik sektöründe varolan stratejilerdir. Bu açıdan bakıldığında pazarlama lojistiği adı verilen bir tanım da literatürde oluşmuştur. Müşteri memnuniyetini esas alan lojistik ve pazarlama bilimleri, depolama faaliyetlerini etkin bir şekilde planlamalıdır. Çünkü, günümüzde rekabet arttığından dolayı işletmeler depolama maliyetlerini en aza indirmeye çalışırken müşteri memnuniyetini de arttırmayı hedeflemektedir. Tam zamanında üretim, yalın yönetim gibi konuların konuşulduğu günümüzde işletmeler depolama tercihlerini yaparken müşteri memnuniyeti ve işletme maliyetlerini optimal seviyelerde tutmayı hedeflemelidir. Depolama tercihlerini etkileyen 11 faktör bulunmaktadır. Bunlar; 1Depo yeri tasarımı ve depo yeri seçimi 2Depo yönetimi faaliyet alanları 3Depodan dağıtım işlemleri 4Depo yerleşim düzeni prensipleri 5Depo kontrolünde kullanılan yöntemler 6Depo çeşitleri 7Depolarda kullanılan teknolojiler 8Depo etkinliğinin ölçümlenmesi 9Depo içi araçlar 10Teknolojik takip sistemi 11Depolarda verilen hizmet kalitesinin ölçümlenmesi'dir. Üçüncü bölümde yer alan araştırmada ise yukarıda belirtilen 11 faktör ki kare analizi yapılarak taşımacılık ve gümrükleme taşımacılık işletmeleri arasında depolama tercihleri açısından ilişkiye bakılmaktadır. Araştırma verileri kategorik olarak dizayn edilmiştir. Temel kriter olarak en az 1 deposu olan lojistik işletmeler araştırmaya alınmıştır. Kolayda örneklem metoduyla 70 işletmeye ulaşılmış, fakat 34 tanesinden cevap alınabilmiştir. İşletmelerin hepsi İstanbul'da yer almaktadır. Araştırmanın amacı her ne kadar bu araştırma Türkiye'ye genellenemese de sektöre girecek işletmeler için model oluşturmasıdır. ÖZET Lojistik hizmetlerde depolama tercihlerini etkileyen faktörler ve taşımacılık ve gümrükleme taşımacılık işletmelerinde depolama tercihleri üzerine bir uygulama adını taşıyan doktora tezinde ilk bölümde pazarlama, lojistik ve depolama konuları kavramsal olarak incelenmiş, ikinci bölümde depolama tercihlerini etkileyen faktörler üzerinde durulmuş, son bölümde ise lojistik işletmelerin depolama tercihleri üzerine bir uygulama yapılmıştır. Lojistik her ne kadar mühendislik biliminin bir çalışma alanı olsa da pazarlama bilimi ile de yakından ilişkilidir. Pazarlama karması olarak bilinen 4P ( mamul, fiyat, tutundurma ve dağıtım) politikalarının dağıtım ayağını oluşturan lojistik kavramı aynı zamanda hizmet pazarlaması olarak ta algılanmaktadır. Bu yüzden geleneksel 4P'ye ek olarak 4C'de lojistik sektöründe uygulanması gereken stratejilerdir. Buna ek olarak insan, süreçler ve fiziksel unsurlar da lojistik sektöründe varolan stratejilerdir. Bu açıdan bakıldığında pazarlama lojistiği adı verilen bir tanım da literatürde oluşmuştur. Müşteri memnuniyetini esas alan lojistik ve pazarlama bilimleri, depolama faaliyetlerini etkin bir şekilde planlamalıdır. Çünkü, günümüzde rekabet arttığından dolayı işletmeler depolama maliyetlerini en aza indirmeye çalışırken müşteri memnuniyetini de arttırmayı hedeflemektedir. Tam zamanında üretim, yalın yönetim gibi konuların konuşulduğu günümüzde işletmeler depolama tercihlerini yaparken müşteri memnuniyeti ve işletme maliyetlerini optimal seviyelerde tutmayı hedeflemelidir. Depolama tercihlerini etkileyen 11 faktör bulunmaktadır. Bunlar; 1Depo yeri tasarımı ve depo yeri seçimi 2Depo yönetimi faaliyet alanları 3Depodan dağıtım işlemleri 4Depo yerleşim düzeni prensipleri 5Depo kontrolünde kullanılan yöntemler 6Depo çeşitleri 7Depolarda kullanılan teknolojiler 8Depo etkinliğinin ölçümlenmesi 9Depo içi araçlar 10Teknolojik takip sistemi 11Depolarda verilen hizmet kalitesinin ölçümlenmesi'dir. Üçüncü bölümde yer alan araştırmada ise yukarıda belirtilen 11 faktör ki kare analizi yapılarak taşımacılık ve gümrükleme taşımacılık işletmeleri arasında depolama tercihleri açısından ilişkiye bakılmaktadır. Araştırma verileri kategorik olarak dizayn edilmiştir. Temel kriter olarak en az 1 deposu olan lojistik işletmeler araştırmaya alınmıştır. Kolayda örneklem metoduyla 70 işletmeye ulaşılmış, fakat 34 tanesinden cevap alınabilmiştir. İşletmelerin hepsi İstanbul'da yer almaktadır. Araştırmanın amacı her ne kadar bu araştırma Türkiye'ye genellenemese de sektöre girecek işletmeler için model oluşturmasıdır.
Keywords: Genel yönetim; Üretim Yönetimi