Finansal raporlama sürecindeki sorunlar ve çözüm önerileri - Fırat, Abdullah Bülent (My University, 2008)
FİNANSAL RAPORLAMA SÜRECİNDEKİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Bu çalõşmada finansal raporlama sürecindeki sorunlarõn tartõşõlmasõ ve tespit edilen çözüm önerilerinin sunulmasõ amaçlanmõştõr. Bu doğrultuda finansal raporlama sürecindeki katõlõmcõlarõn süreç hakkõndaki tutum ve davranõşlarõ, sürece katkõlarõ ve süreçten bekledikleri bilgilerin toplanmasõ için anket çalõşmasõ yapõlmõştõr. Çõkan sonuçlara göre skandallar sonucunda finansal raporlama sürecine duyulan güvenin azalmõş, katõlõmcõlarõn karar alma süreçlerinde başka kaynaklardan gelen bilgileri de değerlendirdikleri ortaya çõkmõştõr. Anket çalõşmasõndan çõkan diğer bir sonuçta yatõrõm kararõ sürecinde finansal olmayan bilgilerin finansal bilgiler kadar önemli olduğudur. Söz konusu finansal olmayan bilgilerin finansal raporlarda ne kadar ve nasõl yer aldõğõnõ tespit etmek üzere ikinci bir çalõşma, IMKB 30 endeksindeki firmalarõn yõllõk faaliyet raporlarõnõn incelenmesi yapõlmõştõr. Bu incelemeden çõkan sonuç firmalarõn finansal olmayan, operasyonel ve ileriye dönük bilgileri sunmaktan kaçõndõklarõ olmuştur. Toplanan bu bilgiler õşõğõnda finansal raporlama sürecindeki sorunlar içerik, süreç ve raporlama dili/ yöntemi başlõklarõ altõnda incelenmiştir. İçerik sorununa çözüm olarak isteğe bağlõ raporlama anlayõşõnõn teşvik edilmesi önerilmiştir. Süreçteki sorunlar için ise hissedary önetici çõkar çatõşmasõnõn kurumsal yönetim ilkelerinin getirilmesi, sürecin denetim parçasõnda ise denetleyen ile denetlenen arasõndaki ticari ilişkin yeniden ele alõnmasõ gerektiği belirtilmiş, güç dengesini koruyacak tedbirlerin alõnmasõ önerilmiştir. Raporlama dili/ yöntemi açõsõnda ise mali tablolar ile muhasebe standartlarõndaki sorunlu noktalar tartõşõlmõş, mevzuat ve yapõm sürecine ilişkin tavsiyelerde bulunulmuştur.

ISSUES AT FINANCIAL REPORTING PROCESS AND IMPROVEMENT SUGGESTIONS In this study, it s been aimed to reveal and discuss the issues at financial reporting process and bring improvement suggestions. In this regard, a survey has been made in order to understand the attitude and behaviors of the participants during the process and the information that they expect. As per results, it s been understood that the participants lose their confidence on the reliability of the financial reporting and use the information from other sources on their investment decision process. Survey results also showed the relative importance of the nonfinancial information compared to financial information. Meanwhile, for the purpose of finding out how non-financial information are being reported, a second study, investigation of IMKB 30 Index firms annual reports was conducted. Outcome of this study displayed that the firms are not keen on reporting non-financial, operational and forward looking information. Within the light of information collected, the problems of reporting process studied under 3 major headings; content, process and reporting language/ system. For the content type problems, encouragement of voluntary disclosure understanding was proposed. Corporate governance principals and measures to rebalance the relations between auditors and firms were suggested. Finally, the problems at financials and accounting standards were discussed and recommendations for legislation creation process were made.
Keywords: Finansal Raporlama