Uluslararası mali kuruşların denetiminde Türkiye ve Azerbaycan ekonomi politikalarının değerlendirilmesi - İsmayilov, Eldar (My University, 2009)
ULUSLARARASI MALİ KURULUŞLARIN DENETİMİNDE TÜRKİYE VE AZERBAYCAN EKONOMİ POLİTİKALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ İSMAYİLOV, Eldar Yuksek Lisans Tezi, Bankacılık Yrd. Doç. Dr. Hayati ERİŞ İstanbul, 2009 Azerbaycan Cumhuriyeti, zengin doğal kaynakları ile Güney Kafkasya’nın en stratejik ve kalkınma perspektiflerine sahip ülkesidir. Bölgeye yönelik yabancı yatırımların ilk durak noktası olan Azerbaycan’ın özellikle enerji sektörüne yabancı sermaye yatırımları başarılı şekilde yapılmaktadır. Aliyev yönetimi ile beraber ülkede siyasi ve ekonomik istikrar sağlanmış, yüzde 1500’lerde olan enflasyon uygulanan sıkı para politikaları neticesinde 1995 yılından itibaren düşüşe geçmiş ve dizginlenen enflasyon deflasyona dönüşmüş ve eksi hale gelmiştir. Bütçenin gerek hazırlanmasında gerekse uygulanmasında bazı ilkelere uyma zorunluluğu vardır. Böylece bütçelerin hedeflerine ulaşarak başarılı olmaları, gerçek bir demokratik parlamenter denetime imkân tanımaları mümkündür. Bu çerçevede bütçe ilkeleri bütçenin hazırlanmasında ve uygulanmasında uyulması gereken ilkeler olarak tanımlanabilir. Söz konusu ilkeler 19. yüzyıldan itibaren geliştirilmiş ve özellikle parlamenter demokratik rejimle yönetilen ülkelerde yasama organının kamu harcamalarının tümünü kendi izin ve denetimi altında tutma arzusundan kaynaklanmıştır. Zaman içinde mevcut ilkelere yenileri eklenmiştir. Bu çalışma ile Azerbaycan ve Türkiye değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu değerlendirme yapılırken ülkelerin bütçe, para politikaları, maliye politikaları, bankacılık sistemleri ve IMF olan ilişkileri hakkında bilgiler verilmiştir ve aynı zamanda Azerbaycan ve Türkiye sistemler arasındaki etkileşim bütçe, para politikası, maliye politikası uygulanan IMF politikaları göz önüne alınarak değerlendirilmiştir. Azerbaycan ve Türkiye Ekonomi, Azerbaycan ve Türkiye Bütçe, Maliye Politikası, Para Politikası, Azerbaycan ve Türkiye Değerlendirme

INTERNATIONAL FINANCIAL INSTITUTIONS SUPERVISION OF THE EVALUATION OF TURKEY AND AZERBAIJAN ECONOMIC POLICY ISMAYILOV, Eldar Master's Degree Thesis, Department of Bank Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hayati ERİŞ Istanbul, 2009 Azerbaijan Republic, with rich natural resources of the South Caucasus countries with the most strategic and development perspective is. The first stopping point for foreign investment to the region that Azerbaijan's energy sector, especially foreign investment is done successfully. Aliyev administration political and economic stability in the country is provided with a percentage applied to 1500s that tight monetary policies, inflation results in a decrease in the past and since 1995 had turned to rein the inflation and deflation has become negative. The preparation of the budget must comply with both the implementation is to have some principles. Thus the success of budgets achieve their goals, to allow a true democratic parliamentary control is possible. In this context principles of budget preparation and implementation of the budget must be followed as policies can be defined. Principles in question 19 century, and especially from developed parliamentary democracy with legislative bodies in countries of managed public expenditure under control, keeping all his desire to leave and was caused by. Over time, new ones were added to the existing policy. Azerbaijan and Turkey have been working with this evaluation. This evaluation is being done the budgets of countries, monetary policies, fiscal policies, banking systems and the relationship between the IMF about the information given and also the system of Azerbaijan and Turkey, the interaction between the budget, monetary policy, fiscal policy implemented IMF policies taken into consideration were evaluated. Azerbaijan and Turkey Economy, Azerbaijan and Turkey Budget, Fiscal Policy, Monetary Policy, Azerbaijan and Turkey Evaluation
Keywords: Ekonomi_Azerbaycan; Ekonomi_Türkiye; Uluslararası Ekonomi