İstanbul/Belgrad Ormanında karaçam (Pinus nigra Arnold.) ve meşe (Quercus spp.) meşcerelerinin topraklarındaki mikrofungus floraları ve bunların karşılaştırılması üzerine bir araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2001)
Bu çalışmada Belgrad Ormanı'ndaki karaçam (Pinus nigra Arnold.) ve meşe (Quercus spp.) meşcerelerine ait yedi ayrı yerdeki toprak mikrofunguslarının teşhisleri yapılmış ve kantitatif olarak değerlendirilmiştir. Toprak örnekleri 1999-2000 yılları arasında ilkbahar, yaz, sonbahar, kış mevsimlerinde alınmış ve Belgrad Ormanı toprak mikrofungusları ile yapılan ilk araştırma olmuştur. 112 toprak örneğinin "Toprağı Seyreltme Metodu" ve toprağın doğrudan inokülasyonu ile incelenmesi sonucunda 960 izolat elde edilmiştir. Bu izolat-ların teşhislerinin yapılması sonucunda 2 sınıfa ait 16 cins, 32 tür, l varyete ve ayrıca 9 ayrı steril mikrofungus teşhis edilmiştir. Araştırma alanı topraklarında tür bakımından en zengin cinsler ve en yaygın türler kantitatif olarak değerlendirilmiştir. 5 mikrofungus türü karaçam (P. nigra Arnold.) ve meşe (Quercus spp.) meşcerelerinin her ikisinden de alınan toprak örneklerinde bulunmuşlardır. Steril izolatlar yaygın değildir.

In this study, the soil microfungi in the soil samples taken from seven dif-ferent locations of the Belgrad Forest covered with Pinus nigra Arnold, and Quercus spp. stands were determined and studied quantitatively. The soil samples were taken in spring, summer, autumn, and winter seasons consecutively during 1999-2000 period, and this study represents the first investigation on soil microfungi of Belgrad Forest. Totally 112 soil samples were examined by using "Soil Dilution Plate Method" and direct inoculation of soil, and 960 isolates of microfungi were obtained. By identification of these isolates, 16 genera, 32 species, a variety in 2 classes and 9 different sterile microfungi were determined. In investigated soils, the most populated genera and the most frequent species were quantified. 5 microfungi species were found in soil samples taken from both P.nigra Arnold, and Quercus spp. stand soils. The sterile isolates were not common.
A comparative study on microfungi flora in the soils of Pinus nigra Arnold. and Quercus spp. stands in Belgrad forest near İstanbul
Keywords: Biyoloji; Ekoloji; Çevre Bilimleri; Orman Mühendisliği