Likidite oranları ile oluşturulan portföyde riske maruz değer hesaplamaları - Al, Mahmut (My University, 2018)
Likidite Oranları şirketlerin nakit durumunu ortaya koyan mali tablolar analizi oranlarıdır. Likidite Oranları içerisinde Cari Oran, Asit-Test Oranı ve Nakit Oranı kullanılmıştır. Riske Maruz Değer ise belirli bir elde tutma süresince en kötü kaybı ifade etmektedir. Riske Maruz Değer hesaplamaları için Varyans – Kovaryans, Monte Carlo ve Tarihsel Simülasyon yöntemleri tercih edilmiştir. Tez çalışmamda BİST 30 içerisinde yer alan şirketler içerisinden Likidite Oranları en iyi ve en kötü olanları seçilmiştir. Seçilen en iyi 5 şirket ve en kötü 5 şirket bir portföyde toplanmıştır. İki portföy üzerinde de tüm riske maruz değer yöntemleri kullanılmıştır. Riske Maruz Değer sonuçları göz önündebulundurularak, likidite oranlarının risklilik düzeyi üzerindeki etkileri incelenmiştir.

The Liquidity Ratios are the financial statement analysis ratios that reveal the cash position of the companies. The current ratio, acid-test ratio and cash ratio are used in the liquidity ratios. Value at Risk (VaR) represents the worst loss during a given holding period. Historical Simulation, Variance-Covariance (Parametric) Method and MonteCarlo Simulation are preferred for the calculation of VaR. The best and the worst ones were selected from among the companies in BİST 30 for my thesis work. The top 5 selected companies and the 5 worst companies are gathered in a portfolio. All value at risk methods were used on both portfolios. The effects of liquidity ratios on risk level as a result of VaR have been examined.
Keywords: Backtesting; BİST 30; Capital market; Historical Simulation; ISE 30; Likidite (Ekonomi); LikiditeOranları Value at Risk; Liquidity (Economics); Liquidity Ratios; Menkul değerler borsası; Monte Carlo Simulation; Monte Carlo Simülasyon Yöntemi; Riske Maruz Değer; Sermaye piyasası; Stock exchanges; Tarihsel Simülasyon Yöntemi; Turkey; Türkiye; Variance-Covariance(Parametric) Method; Varyans-Kovaryans Yöntemi