Kaynak sonrası oluşan kalıntı gerilmelerin talaş kaldırma ile değişiminin deneysel ve nümerik modelleme ile araştırılması - Güneyli, Savaş (My University, 2016)
KAYNAK SONRASI OLUŞAN KALINTI GERİLMELERİN TALAŞ KALDIRMA İLE DEĞİŞİMİNİN DENEYSEL VE NÜMERİK MODELLEME İLE ARAŞTIRILMASI Bu çalışmada kaynaklı birleştirme işlemi sonucunda yapısında kalıntı gerilme deformasyonu oluşan parçalara talaş kaldırma işlemi uygulanmakta ve bunu takiben ortaya çıkan deformasyon değişimlerinin Sonlu Elemanlar Modellemesi ile öngörülmesi amaçlanmaktadır. Özellikle sonlu elemanlar kaynak simülasyonlarının bir sonlu elemanlar kesme simülasyonu ile ardışık olarak yapılması, kaynak işleminde ortaya çıkan kalıntı gerilmelerin parça üzerine birebir yansıtılması, simülasyonun doğruluğu bakımından önem arz etmektedir. Simülasyonlarda nümerik analiz olarak MSC.Marc-Mentat Non-Lineer hazır paket yazılımı kullanılmıştır. Simülasyon için 3-B model ve ağ oluşturulmuş, kaynak simülasyonu için oluşturulan sonlu eleman modeli simülasyon sonucu kayıt edilmiş ve model hiçbir değişikliğe uğratılmadan kesme simülasyonunda da kullanılmıştır. Malzeme modeli oluşturulurken C1040 malzemeye ait mekanik özellikleri elastik-plastik malzeme modeline göre simülasyona girilmiş, sıcaklık eğrileri oda sıcaklığından başlayarak kaynak ve kesme sıcaklıklarına kadar belirli aralıklarda değişken sıcaklık eğrileri ile modellenmiştir. Kesme yörüngeleri bir CAM yazılımı yardımıyla önceden belirlenmiş ve CCL dosyası olarak nümerik modele entegre edilmiştir. Simülasyonlar ile doğrudan veya kaynak işlemi ile ısıya maruz bırakılmış ve bu nedenle iç gerilmelere sahip bir elemanın üzerinden talaş kaldırıldığında iç gerilmelerin geometri değişimleri üzerindeki etkileri takip edilebilmiştir.

CHANGING OF WITH CHIP REMOVING OF RESIDUAL STRESSES WHICH IS OCCURING AFTER WELDING INVESTIGATION BY EXPERIMENTAL AND NUMERICAL MODELING In this study, the process of being implemented in the welded joints in the structure deformation occurs as a result of residual stress on the parts of the chip removal and subsequent deformation changes occurring with Finite Element Modeling aims to predict. A finite element simulation done in tandem with the cutting, especially finite element welding simulations, one to be reflected on the part of the resulting residual stress in the welding process, is important in terms of the accuracy of the simulation. In the simulations as numerical analysis program, MSC.Marc Mentat Non-Linear package software is used. 3-D models and networks have been created for simulatıon, created finite element model for welding simulatıon has been registered at the end of sımulatıon and model is being used in the cutting simulations suffered no changes. When material model created, mechanical properties of C1040 have been entered into simulatıon based on elastic-plastic material model, Material model of the mechanical properties of the material have been entered into C1040 creating simulation models based on elastic-plastic material, temperature curves have been modeled by periodically varying temperature curves starting from room temperature up to the welding and cutting temperature. Cutting orbits predetermined via a CAM software and as CCL file is integrated into the numerical model. By direct or welding Simulations were exposed to heat and therefore effects on geometry changes of internal stresses able to be followed when removed out of a chip component having internal stresses.
Keywords: Mekatronik; Talaş kaldırma; Türkiye