Sağlık personelinin el hijyeni uyum oranı - Nargiz Koşucu, Sibel; Baltacı Göktaş, Sonay; Yıldız, Tülin (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışmada, bir üniversite hastanesinde sağlık personelinin el hijyeni gerektiren beş endikasyon kuralına uyum oranlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın yürütülmüş olduğu merkezde çalışan sağlık personeli bir gözlemci tarafından üç ay boyunca mesai saatlerinde günde ikişer saat izlenmiştir. El hijyeninde 5 endikasyon kuralına göre gözlem yapılmış ve uyum oranları hesaplanmıştır. Bulgular: Toplam 3690 el hijyeni endikasyon durumu gözlenmiştir. Sağlık personelinin el hijyeni uyum oranı %58 olarak bulunmuştur. Meslek gruplarına göre değerlendirildiğinde, el hijyeni uyum oranı hemşirelerde %69, doktorlarda %45 ve yardımcı sağlık personelinde %36 olarak bulunmuş- tur. Sağlık personeli el hijyeni uyum oranının, aseptik işlemlerden önce yüksek düzeyde (%80), hastanın eşyaları ile temastan sonra en düşük düzeyde (%48) olduğu saptanmıştır. Sonuç: Sağlık personelinin el hijyeni uyumunun sağlanması, hastane enfeksiyonlarının önlenmesi amacıyla oluşturulan enfeksiyon kontrol programının ilk adımıdır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, sağlık personeline yönelik özellikle el hijyeni endikasyonları ve yöntemlerini içeren eğitimlerin tekrarlanması, gözlem yöntemi ile değerlendirmelerin devam etmesi ve elde edilen bulguların geri bildirimi ile uyumun arttırılması planlanmaktadır
Keywords: El hijyeni, sağlık personeli, hastane enfeksiyonu, uyum