Açıkhava reklamlarının satın alma davranışı üzerindeki etkisi : İstanbul meydanlarında bir uygulama - Caner, Seda (My University, 2020)
Küreselleşmeden kaynaklanan artan rekabet ortamı ve değişen pazar dinamiklerine karşı tutunmaya çalışan firmalar, satışlar yoluyla gelirlerini artırmaya doğru eğilim göstermek durumunda kalmıştır. Çok sayıda muadil ürün arasından sıyrılmak ve ürünleri tüketici tercihlerinde öne çıkararak satışları artırmak da başarılı bir pazarlama stratejisiyle mümkün olmaktadır. Pazarlama stratejisini destekleyen pazarlama aktivitelerinin başında ise, ürünleri tüketicilere tanıtmak, ürünler hakkında bilgi vermek ve ürünleri hatırlatmak gibi çeşitli amaçlarla kullanılan reklam kampanyaları yer almaktadır. Reklam kampanyalarında kullanılan reklam ortamları arasında açıkhava reklamları diğer ortamlardan farklılaşmaktadır. Şehir kullanıcılarıyla gün boyu etkileşim halinde bulunan açıkhava reklamları, kullanıcılar tarafından fark edilme, hatırlanma ve satın almaya olan etkisi açısından ön plana çıkmaktadır. İstanbul’daki ticari, turistik ve tarihi özellikleriyle bilinen yedi meydanı kapsayan bu çalışmada, açıkhava reklamlarının konum ve dijitalleşme düzeyi boyutları bazında dikkat çekiciliğiyle birlikte satın alma davranışı üzerindeki etkisi incelenmiştir.

Due to globalization, companies have been striving to overcome the competitive environment and evolving market dynamics by turning to increase their revenue through sales. Only a successful marketing strategy makes it possible to increase the sales by making the product stand out among many other equivalents and more desirable to customers. The marketing activities that support the marketing strategy mainly include advertising campaigns used for different purposes such as introducing (promoting) products, providing information about products, and reminding consumers of products. Out-of-home advertising stands out among other advertising environments used in advertising campaigns. Out-of-home ads interact with urban users throughout the day, positioning itself as more effective in terms of getting attention of the consumers, being more memorable, and having a greater influence on sales. This study covers seven city squares in Istanbul that are known with their commercial, touristic, and historical properties, and analyzes the effect of location, and digitalization level of outdoor advertisements on buying behavior as well as the attention they take.
Keywords: Açıkhava Reklamları; Business; Buying Behavior; İşletme; Marketing; Outdoor Advertising; Pazarlama; Reklam; Satın Alma Davranışı Advertising