Anita Brookner’in “Hotel du Lac” ve “ A Start in Life” romanlarında kadın ve kadınsılık - Atabey (Özdöl), Neslihan (My University, 1999)
Çağdaş kadın yazarlar arasında Anita Brookner 1960'lı yıllardan bu yana varolan kadın yazınını temsil eder. Brookner roman yazarı olarak ilk çıkışını A Start in Life ile 1981'de yapmıştır. Roman ( fiction ) dalında 1984 Booker- Mc Connell ödülünü alan Hotel du Lac Brookner'ın dördüncü ve en orjinal romanıdır. Brookner roman kategorisinde yer almaktadır. Brookner, özellikle A Start in Life ve Hotel du Lac da , ustalıklı yazısı ile yirminci yüzyıl kadın ve kadınsılığı nı betimlemekte oldukça başarılıdır. Bu iki roman dikkatlice okunduğunda bir romandan diğerine tekrar eden olaylar zinciri ve çarpıcı ailevi benzerlikler olduğu gözlenir. Her iki romanı da büyük ölçüde biografik ögeler taşımaktadır. Romanlarının kurgusu aile yaşantısının kadınlar üzerindeki çocuklaştırıcı etkilerini araştırmaktadır. Aileler, özellikle anneler, Brookner'ın kadın karakterlerini olumsuz yönde etkilemektedirler. Karakterlerini geliştirmek için Brookner zıt karakterler ve kadın tiplemelerinin devamlılığı tekniklerini benimsemiştir. Brookner iki romanında da aşkı temel öge olarak ele almaktadır. Her ne kadar son derece çekingen iseler de Brookner'ın yanlız kadın karakterleri bir aşk ilişkisine girmeye cüret ederler. Ancak bu aşk ilişkileri önceden takdir edilen bir yol izler: delice aşık olma, hayal kırıklığı ve başarısızlık ve bunu takip eden inziva ile tüm tecrübesini bir tür sanatsal yaratıcılığa yöneltme. Brookner hiçbir şekilde tatmin olamayan kadın karakterlerinde kadınlar üzerindeki zalimliğin ve erkeklerin yağmacılığının hala var olduğunu göstermektedir. Yine, Brookner toplumsal beklentilerin empoze ettiği bir tür kurallar dizininin devam eden gücünü ortaya koymaktadır. Bu bağlamda Brookner post-feminist olarak adlandırılabilir. Çünkü, kadınlar üzerindeki baskıları görmekte ve hala devam eden etkilerini hissetmektedir. Ancak bir feministin yaptığı gibi karşı koymamakta, gerçeği olduğu gibi ortaya koymaktadır.
Keywords: Edebiyat; İngiliz romanı ve hikayesi; İngiliz romanı_Eleştiri ve Yorum; İngilizce edebiyat; Kadınlar, Edebiyatta