Avrupa Birliği teknik mevzuatına uyum kapsamında, makinalar için AB uygunluk değerlendirmesi sürecinde CE işaretlemesi ve bir uygulama - Savran, Gökhan (My University, 2006)
Avrupa Birliğinde ürünlerin serbest dolaşım pasaportu olan CE işareti; endüstriyel ürünleri, kullanıldığı sektörlere ve kullanım amaçlarına göre gruplandıran Yeni Yaklaşım direktiflerine, harmonize standartlara göre şekillenen bir işarettir. CE işareti taşıyan ürün; insan, hayvan sağlığına ve çevreye zarar vermemek için oluşturulan temel sağlık ve güvenlik gereklerini karşılar. İşaretleme süreci; ürünün Yeni Yaklaşım direktifleri kapsamına girip girmediğinin belirlenmesi ile başlar eğer ürün, ilgili direktiflerin kapsamına girmiyorsa CE işaretlemesine gerek yoktur. İkinci adımda, ürünle ilgili harmonize standartlar, varsa ürünün ihraç edileceği ülkedeki ulusal standartlar belirlenir. Devam eden süreçte ürünün ilgili direktifler kapsamında, riskli ürün grubuna girip girmediği belirlenerek uygun modül seçimi yapılır. Son adımda ise imalatçı; ürünü için teknik dosya hazırlayarak, Avrupa Birliği Uygunluk Beyannamesini imzalar ve CE işaretini ürününe yada ürünün tanıtıcı plakasına iliştirir. CE Mark , which is the free movement passport of the goods in European Union , is a mark that was shaped according to the New Approach Directives which classifies the industrial products according to industries and usage purposes and the harmonized standarts. Products which have CE mark compensate the basic health and security needs composed with the purpose of not harming human and animal health and the environment. Marking process starts with the determination of whether the product enters the extent of New Approach Directives , if not CE marking isn’t needed.In the second step , harmonized standarts and importer country’s standarts – if available – are determined. During the continuing process ; appropriate module is determined whether the product enters to the risky products group.In the last step ; producer prepares a technical file for the product , signs European Union Declaration of Conformity and attaches CE mark to the product or the introducer plate.
Keywords: Serbest Dolaşım_Avrupa Birliği