Kızılcık (Cornus Mas L.) meyvesinin profesyonel erkek futbolcularda mikrobiyota üzerine etkisinin belirlenmesi - Kenger, Emre Batuhan (My University, 2022)
Kızılcık (Cornus Mas L.) meyvesinin profesyonel erkek futbolcularda mikrobiyota üzerine etkisinin belirlenmesi Öğrenci Adı: Emre Batuhan KENGER Danışman Adı: Prof. Dr. Fatma Esra GÜNEŞ Amaç: Bu çalışmada liyofilize kızılcık meyvesinin profesyonel erkek futbolcularda mikrobiyota profili üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Kızılcık meyvesi toplandıktan sonra liyofilize yöntem ile kurutulmuş ve toz haline getirilmiştir. Profesyonel erkek futbolculara 6 hafta boyunca 350 mg antosiyanin içeren 30 gram liyofilize kızılcık verilmiştir. Çalışmanın başlangıcı ve sonunda futbolculardan gaita örnekleri alınarak mikrobiyota profili ve değişimi belirlenmiştir. Futbolcuların mikrobiyota analizi 16S rRNA yöntemi ile belirlenmiştir. Bulgular: Liyofilize kızılcığın profesyonel futbolcularda 6 haftalık kullanımı sonrasında mikrobiyotada Shannon çeşitlilik indeksi ve beta-çeşitlilik üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı saptanmıştır. Bununla birlikte kızılcık tüketen futbolcuların mikrobiyotalarında 6 hafta sonunda Parabacteroides goldsteinii (başlangıç ortanca %0,06; son ortanca %0,37) tür yoğunluğunun anlamlı derecede arttığı saptanmıştır (p<0,005). Ayrıca kızılcık tüketen futbolcuların vücut yağ oranlarının anlamlı derecede azaldığı ve sıçrama performanslarının anlamlı derecede arttığı belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Profesyonel futbolcularda liyofilize kızılcık takviyesi çeşitlilik indeksleri üzerinde anlamlı bir değişiklik oluşturmamıştır. Ancak kızılcık takviyesi mikrobiyotada olumlu etkileri olduğu belirtilen Parabacteroides goldsteinii tür yoğunluğunu arttırmıştır. Ayrıca kızılcık takviyesi alan futbolcularda vücut yağ oranında azalma ve sıçrama performansında artış saptanmıştır.

Determination of the effect of cornelian cherry (Cornus Mas L.) fruit on microbiota in professional male football players. Student Name: Emre Batuhan KENGER Name of Supervisor: Prof Dr Fatma Esra GÜNEŞ Objective : The purpose of this study is to identify the effect of lyophilized cornelian cherry on microbiota profile in professional male football players. Material and methods: The football players were assigned to receive 30 grams of cornelian cherrys containing 350 mg of anthocyanins for 6 weeks. Both prior and after the supplementation, the faecal microbiota profiles and changes were determined. Faecal microbiota communities of football players were analysed with 16S rRNA gene method. Results: There was no significant difference on Shannon diversity index and beta-diversity in microbiota after 6-week supplementation of cornelian cherrys. Moreover, a significant difference was found in the density of Parabacteroides goldsteinii (baseline median: 0.06%; final median: 0.37%) prior and after cranberry supplementation (p<0.005). In addition, there was a significant decrease in body fat ratio of football players and a significant increase in jump performance (p<0.005). Conclusion: The supplementation of cornelian cherrys did not show any significant result in diversity indices among professional football players. However, an increase in the density of Parabacteroides goldsteinii stated to have positive effects on the microbiota of cornelian cherrys supplementation, was determined. Moreoever, it was determined a decrement in body fat and an increment in jump performance with cornelian cherrys supplementation.
Keywords: Beslenme fizyolojik olayları; football player; Football players; Fruit; futbolcu; Futbolcular; kızılcık; Meyve; microbiota; mikrobiyota; Nutritional physiological phenomena; performance; performans cornelian cherrys