Türkiye'de özelleştirme politikalarının ekonomik boyutu ve işçi sendikalarının özelleştirmeye yaklaşımları : 1980-2015 dönemi - Kurt, Altuğ (My University, 2018)
Bu çalışmada; günümüz ekonomik dünyasında, ekonomik birimlerin dış dünya ile olan bağlantılarının etkileşimleri sonucu birbirine yakınlaşma şeklinde ortaya çıkan ve adına globalleşme denilen, Türkçe ifadesiyle küreselleşme olan bir değişim dalgasının, ülkemiz ekonomisinde de özellikle neo-liberal politikalarla birlikte kendini gösteren ve eskiyi sat yenisini kur mantığından hareketle gündeme gelen Özelleştirme ve Uygulamalarının Kamu İktisadi Teşebbüslerini ve piyasayı nasıl etkilediği, ekonomide bıraktığı izlenimler ve değişimler, çeşitli iktisadi ekollerin özelleştirmeye ilişkin görüşleri ile işçi sendikalarının ona yaklaşımları ele alınmıştır. Özelleştirmenin, her şeyden önce piyasa ve piyasadaki ekonomik birimler üzerindeki etkileri incelenmiş, Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nin bir taraftan tartışma konusu olan verimsizlik hali ve ekonomideki yeri ele alınırken, diğer taraftan özelleştirilmenin gerçekten gerekli olup olmadığı ve kamuoyunda nasıl değerlendirilip algılandığı konularına değinilmiş ve bu doğrultuda, özelleştirmeye karşı çıkanlar ile özelleştirmeyi savunanların ileri sürdükleri argümanlara ele alınıp, avantajları ve dezavantajları karşılaştırılarak, özelleştirmenin ülkemiz ve ekonomik geleceğimiz için oluşturacağı birtakım etkiler tartışılmıştır.Son olarak; işçi sendikalarının önce dünyadaki, sonra ülkemizdeki özelleştirme karşında sergiledikleri tutumlar, özelleştirmeye yaklaşımları, basın-yayın panel-sempozyum ve benzeri platformlar oluşturarak özelleştirme karşında verdikleri mücadele ve çabalar araştırılmış, bu araştırma yapılırken üniversite ve kütüphane arşivlerinden, yazılı kaynaklardan, internet ve/ veya tezlerden elde edilen bilgi ve belgeler ışığında konu ana hatlarıyla irdelenmiş ve ayrıca Türkiye İşçi Sendikaları (Türk-İş) örgütlenmesini oluşturan Türkiye Petrol Kimya ve Lastik İşçileri Sendikası'ndaki (Petrol-İş) yetkili kişi ile konu hakkında bir mülakat gerçekleştirilmiştir.

In this study; in today’s economic world, a change wave called globalization which emerges as a result of economic connections’ interactions as convergence towards each other, and also in our country’s economy, shows itself with Neo-liberal policies and how the “Privatization and Its Practices”, which come up based on this “Sell the old one, constitute the new one” logic, affected State-Owned Enterprises (SOE) and the market, the impressions and changes of it in the economy, the opinions of various economic schools’ about privatization, with the labour unions’ approaches to it are discussed. Above all, the effects of the privatization on the market and the economic units in the market were examined, on one hand while State-Owned Enterprises’ unprofitableness condition, which is the debate subject, and its place in the economy are discussed, on the other hand, whether the privatization is really necessary and how it is evaluated and perceived in the public opinion are mentioned and in that direction, the arguments of the ones who are opposed to privatization and the ones who defend it are discussed and the advantages and disadvantages of it are compared and some effects of privatization will create for our country and our economic future are discussed.And lastly; the attitudes of labour union about privatization first globally and then in our country, their approaches to privatization, their fights and efforts against privatization with creating press, panel-symposiums and similar platforms are researched, and when doing this research, in the light of the information, which obtained from the archives of universities and libraries, written sources, internet and/ or theses, and documents, the subject is scrutinised with its main lines and also an interview is made with the authorized person of Turkey’s Petroleum, Chemistry and Tyre Labour Union (Türkiye Petrol Kimya ve Lastik İşçileri Sendikası, Petrol-İş) which constitutes the organization of Confederation of Turkish Trade Unions (Türkiye İşçi Sendikaları, Türk-İş).
Keywords: Government business enterprises; İşçi sendikaları; İşçi sınıfı; Kamu iktisadi teşebbüsleri; KİT'ler; Labor unions; Özelleştirme; Özelleştirme ve İşçi Sendikaları State-Owned Enterprises (SOE); Privatization; Privatization and Labor Unions; Turkey; Türkiye; Working class