İşletmelerde kurumsal yönetim anlayışı kapsamında iç denetimin rolü ve İMKB-100 örneği - Abdioğlu, Hasan (My University, 2007)
İŞLETMELERDE KURUMSAL YÖNETİM ANLAYIŞI KAPSAMINDA İÇ DENETİMİN ROLÜ VE İMKB – 100 ÖRNEĞİ Dünyada yaşanan büyük şirket iflasları sonucu, bir takım yasal düzenlemeler ve yeni anlayışlar, bozulan sistemi düzeltmek için ön plana çıkmıştır. Bugün, ülkelerin, piyasaların ve şirketlerin güvenilir ve sağlam yapılar oluşturmasında, kurumsal yönetim (corporate governance) anlayışı ve uygulamaları, önem arz eden bir olgu haline gelmiştir. Yaşanan uluslararası finansal krizlerin arkasında yatan en önemli nedenlerden bir tanesinin, ülkelerin ve şirketlerin kurumsal yönetim anlayışı ve uygulamalarının yetersizliği görüşü, bu kavramın önemini daha da artırmıştır. İç denetim, işletme içerisinde oluşturulan ve diğer kontrollerin etkinliğini ölçen ve değerlendiren, yönetsel bir kontrol aracıdır. Bu fonksiyonel alan içerisinde, iç denetçi, incelenen faaliyetlerle ilgili nesnel analizler, değerlendirmeler, tavsiyeler ve yorumlar yaparak, yönetimin tüm üyelerine, sorumluluklarını etkili bir şekilde yerine getirmelerinde yardımcı olmaktadır. İç denetim, yönetime hizmet etmekle kalmamakta, aynı zamanda yönetim sürecinin de parçasını oluşturmakta ve işletmelerde kurumsal yönetim anlayışı ve uygulamalarının başarısı için anahtar bir rol oynamaktadır. İç denetimin geleceğe dönük yaklaşımları, organizasyonların yönetim kültürü ve anlayışını belirlemektedir.

THE ROLE OF INTERNAL AUDITING IN CONTEXT OF CORPORATE GOVERNANCE APPROACH ON BUSINESSES AND AN APPLICATION OF ISE–100 As a result of big company bankrupts, some legal regulations and new approaches came into scene. Today, corporate governance approach and its applications became important features while building strong structures at countries, markets and companies. The idea that one of the most important reasons behind international financial crises occured is lack of countries’ and companies’ approach and application of corporate governance, increased the importance of this concept. Internal auditing –consists in the business- is a managing control way that measures and evaluates other controls’ efficiency. In this functional area, internal auditor helps all members of management at fulfilling their responsibilities effectively by doing objective analysis, evaluations, recommendations and comments about audited transactions. This internal auditing doesn’t only serve to management, at the same time consists a part of managing process and plays a key role for successfull corporate governance on businesses and its applications. Internal auditing approaches towards future identify management culture and perception of organizations.
Keywords: İç Denetim_Muhasebe; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB); Kurumsal Yönetim