Basketbolcu çocukların fiziksel yapılarının, bazı fizyolojik ve biyomotorik özellikler üzerine etkisinin araştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Bu çalışmada, basketbol yaz okuluna katılan çocukların fiziksel yapılarının, bazı fizyolojik ve biyomotorik özellikler üzerine etki düzeyinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya 22 erkek basketbolcu gönüllü olarak katıldı. Basketbolcu çocukların ortalama yaşları 10,5±1,4 yıl, spor yaşları 2,3±2,4 yıl, boyları 1,46±0,1 m. ve vücut ağırlıkları da 38,5±13,4 kg.idi. Araştırmada kol, göğüs, karın, kalça, uyluk ve bacak çevre ölçümleri, göğüs genişlik ve derinlik ölçümleri, spirometrik ölçümler (VC, FVC, FEV1, FEV1%) ve biyomotorik ölçümler (squat dikey sıçrama, durarak uzun atlama, dinamik dikey sıçrama, şınav, mekik, sağ-sol el kavrama) tanımlayıcı ve multiple regresyon istatistik yöntemleri kullanılarak değerlendirildi. Test sonuçları, dikey sıçrama ile karın ve kalça çevre ölçümleri arasında (p<0,05), dinamik dikey sıçrama ile kalça çevresi ölçümleri arasında (p<0,05), vital kapasite değerleri ile göğüs çap ve derinliği arasında (p<0,05) önemli bir ilişki olduğunu gösterdi. Diğer fizyolojik ve biyomotorik ölçüm değerleri arasındaki ilişkinin önemli olmadığı saptandı (p>0,05). Bu araştırmada elde edilen sonuçlara göre, basketbolcu çocukların fiziksel yapılarının bazı fizyolojik ve biyomotorik özellikler üzerinde etkili olduğu görüldü. Gelişim çağında bulunan çocuklara uygulanan antrenman programının bazı fizyolojik ve biyomotorik özellikleri etkilediği düşünülmektedir.

This study aims to research into the effects of physical structures of young basketball players in summer schools on their biomotoric and physiological features. Twenty-two basketball volunteers participated in the study. Their mean age was 10.5±1.4 years mean height 1.46±0.1 m, mean sport age 2.3±2.4 years and their mean weight was 38.5±13.4 kg. Circumference measurements (arm, stomach, hip, thigh and leg), chest wideness and depth measurements, physiological measurement (VC, FVC, FEV1, FEV1 %) biomotoric measurement (squat, vertical jumping, standing long jumping, dynamic jumping, sit-up, push-up, right and left hand clutch) were obtained for this study. Descriptive statistics and multiple regression were applied as the statistical method. The results showed that there were significant relationships, between vertical jumping and hip, abdomen circumferences (p<0,05), between dynamics and vertical jumping with hip circumferences (p<0,05), between vital capacity and chest diameter and depth (p<0,05). The relationships, between other physiological and biomotoric measurements were found insignificant. The results of this study showed that structures of the children basketball players have effects on some physiological and biomotoric features. It is expected that application of training programs, applied in developing age of children, influence some physiological and biomotoric features.
The research into the effects of child basketball players physical structure on biomotoric and physiological features
Keywords: Fizyoloji; Spor Bilimleri