Türk Anonim Şirketler Hukukunda Eşit İşlem İlkesinin Uygulanması Açısından Objektif Kriter Kavramı - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Eşit işlem ilkesi, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu (eTTK) döneminde yazılı olmayan bir hukuk kuralı olarak, doktrindeve yargı kararlarında yer almaktaydı. Bununla birlikte bahse konu ilke 6102 sayılı TTK ile genel mahiyette ve doğrudankanundan kaynaklı bir kural olarak düzenlenmiştir. Eşit işlem ilkesine göre, eşit şartlar altında bulunan paysahipleri eşit işleme tabi tutulacaklardır (TTK m.357). Bununla birlikte eşit işlem ilkesinin uygulanması ile amaçlanan;pay sahipleri arasındaki her türlü eşitsizliğin değil, ancak objektif kriterlere uygun olmayan eşitsizliklerin önlenmesidir.Dolayısıyla ilkenin sınırlarının belirlenmesi açısından objektif kriter kavramı büyük önem taşımaktadır. Buçalışma kapsamında objektif kriter kavramı, anonim şirketler hukukunda eşit işlem ilkesinin uygulanması açısındanincelenecektir.

Eşit işlem ilkesi, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu (eTTK) döneminde yazılı olmayan bir hukuk kuralı olarak, doktrinde ve yargı kararlarında yer almaktaydı. Bununla birlikte bahse konu ilke 6102 sayılı TTK ile genel mahiyette ve doğrudan kanundan kaynaklı bir kural olarak düzenlenmiştir. Eşit işlem ilkesine göre, eşit şartlar altında bulunan pay sahipleri eşit işleme tabi tutulacaklardır (TTK m.357). Bununla birlikte eşit işlem ilkesinin uygulanması ile amaçlanan; pay sahipleri arasındaki her türlü eşitsizliğin değil, ancak objektif kriterlere uygun olmayan eşitsizliklerin önlenmesidir. Dolayısıyla ilkenin sınırlarının belirlenmesi açısından objektif kriter kavramı büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma kapsamında objektif kriter kavramı, anonim şirketler hukukunda eşit işlem ilkesinin uygulanması açısından incelenecektir.
Objective Criterion Concept in Terms of the Application of Equal Treatment Principle on Turkish Joint Stock Companies Law
Keywords: Hukuk