Implementation of technical analysis on selected cryptocurrencies - Çelik, Oğuzhan (My University, 2019)
Son yıllarda, internet ve bilgi teknolojilerindeki gelişmeler uluslararası düzeyde finansal hizmetlerin de evrilmesine yol açmıştır. Böylece fintech ve dijital para gibi bazı yeni kavramlar literatürde yerini almaya başlamıştır. 2009 yılından sonra da blokzincir teknolojisi sayesinde kripto para kavramı Bitcoin ile birlikte popülerlik kazanmıştır.Dahası, kripto para kavramını gerçekten çekici hale getiren olay 2017 yılında on iki aylık dönem içerisinde bir adet Bitcoin’ in fiyatının Amerikan doları karşısında %1.584 değer kazanmasıdır. Bu olay birçok yatırımcıyı ve borsa simsarını kripto para piyasasına çekmiş ve başka kripto paraların da piyasaya arz edilmesini sağlamıştır.Bu çalışmada ise hem kavramın popülerliği hem de kullanım alanı açısından teknik analizin kripto paralar üzerine uygulanması açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada dört temel teknik analiz yöntemi olan RSI, MACD, OBV ve fiyat trendi kullanılarak 2013-2018 aralığındaki fiyat verileri incelenmiştir. Çalışma bulguları kripto paralar üzerine teknik analiz uygulamasının mümkün olabileceğini göstermiştir. Ancak her ne kadar bu mümkün olsa da, her bir para biriminin farklı fiyat seviyeleri ve dalgalanmaya sahip olması sebebiyle tüm kripto paralar için tek bir teknik analiz göstergesi ya da stratejisinin olamayacağı anlaşılmıştır. Teknik analiz göstergelerinin (RSI, MACD ve OBV) fiyat trend takibi ile birlikte uygulanması durumunda ise daha iyi karlılık performası sağlayabileceği gözlemlenmiştir.

Developments of the information and internet technology in recent years lead financial services in international area to evolve. Some new concepts such as fintech and digital-money have been begun to take place in literature. After 2009, the word of “crypto currency”has gained popularity with the appearance of Bitcoin and help of the blockchain technology. In addition to this, the milestone for this term is that Bitcoin appreciated versus to US Dollar by %1584 for 12-month period in 2017. Such a price movement has attracted many investors and traders to the cryptocurrency markets. The aim of this study is to explain implementation of technical analysis on cryptocurrencies together with the popularity of the concept. RSI, MACD, OBV and price trends were used as four general technical analysis methods by using price data covering 2013-2018 period. The results indicate that it is possible to use technical analysis for cryptocurrencies. However, it is understood that there is no accurate or unique strategy for all kind of cryptocurrencies because of their different price levels and volatility. It is observed that technical analysis indicators (RSI, MACD and OBV) would provide better profitability performance if they implemented with price trend tracking.
Keywords: Accounting; Business; İşletme; Kriptopara; Muhasebe; Technical Analysis; Teknik Analiz Cryptocurrency