Stentsiz aortik bioprotez: Erken dönem sonuçları - (:unkn) unknown (My University, 1999)
Kasım 1995 ve Kasım 1996 tarihleri arasında 37 hastaya Medtronic stentsiz bioprotez ile aort kapak replasmanı yapılmıştır. Hastalarda 19'u kadın, 18'i erkektir. New York Cemiyeti'nin fonksiyonel sınıflamasına göre hastalardan 6'sı sınıf 1, 15'i sınıf II, 16'sı Sınıf II olarak belirlenmiştir. Hastaların ortalama yaşı 63.2 ± 13.2 yıldır (dağılım; 28 - 77). Aort kapak replasmanlarında implante edilen stentsiz bioprotezler 3 hastada 21 numara, 17 hastada 23 numara, 11 hastada 25 numara ve 6 hastada 27 numara olarak bulunmuştur. Birhasta mediastinit nedeni ile gelişen sepsis sonucunda kaybedilmiştir. Hastaların taburcu edilmeden önce yapılan ekokardiyografilerinde; 14 hastada minimal yetersizlik ve 8 ± 4 mmHg'lik (dağılım; 1-20) mean sistolik valvüler gradient bulunmuştur. Bu bioprotez ile olan erken dönem deneyimimiz özellikle mükemmel hemodinamik sonuçlar sağlanmıştır. Bu kapağın yaşlı ve antikoagulasyon kontraendikasyonu olan hastalarda kullanılması yararlı görülmektedir. Stentsiz bioprotezler ileride homogrefte ve mekanik protezlere karşı bir alternatif olarak da düşünülebilir.
Early results of stentless aortic bioprosthesis
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi