Sorumluluk (trafik) sigortalarında bedensel tazminatlar - Artar, Zeynep (My University, 2016)
Gelişen ve değişen dünya koşullarında her geçen gün teknoloji ilerlemektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sorumluluklar artmaktadır. Sorumlulukların neden olduğu kötü sonuçların neden olduğu ekonomik, sosyal ve fiziki zararları en aza indirmek veya ortadan kaldırmak için sigortaya gereksinim duyulmuştur. Zarar neticesinde mağdur olanların mağduriyetinin gidermek için tedbir amaçlı sigorta işlemlerine başvurulmaktadır. Sorumlulukların neden olduğu üçüncü şahısların zararlarını sorumluluk sigortaları tazmin etmektedir. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk ( trafik ) Sigortası hem sorumluluk sigortaları içinde hem de sigorta sektörü içinde kanunen zorunlu sigorta olduğu için büyük paya sahiptir. Her geçen gün motorlu araçların artmasıyla birlikte trafik kazaları da artmaktadır. Trafik kazalarında meydan gelen maddi ve bedeni zararların minimuma indirilmesi için trafik sigortası yapılmaktadır. Böylece zarar gören üçüncü şahısların zararları trafik sigortasından karşılanmaktadır. Bedensel zararların değerini ölçmek zor olduğu için kaza neticesi meydana gelen zararlar kanunlar ve kamu kurumlarının da desteği ile birlikte tazmin edilmektedir. Bunlarla ilgili gerekli tedavi sağlık alanında ilgili diğer masrafalar ve bedensel sağlığın bozulmasından kaynaklanan zararlar da trafik sigortası kapsamı içindedir. Bu çalışmada, sorumluluk sigortaları kapsamında yer alan kanunen de yapılması zorunlu olan trafik sigortaları neticesinde meydana gelebilecek zararları, bedensel zararların nasıl sınıflandırıldığını, bedensel zararlarda tazminat işlemlerinin örnek vakalarla ve sektör değerlendirilmesi ile birlikte nasıl gerçekleştiği açıklanmıştır. Aynı zaman da sigorta ile ilgili gorta çeşitleri ve sorumluluk sigortaları içeriği çalışma kapsamı içinde açıklanmıştır. gorta, Sorumluluk Sigortaları, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, Trafik Sigortası, Bedensel Zararlar, Bedensel Tazminatlar

BODİLY DAMAGES İN THE LİABİLİTY (TRAFFİC) İNSURANCE Due to the fast globalization world technology is progressing day by day. With the development of technology responsibilities are increasing, as well. The insurance has been needed to minimize or annihilate the economic, social and physical damages affected by bad results caused by responsibilities. In order to resolve the grievances of the victims who faced the damage, for precaution, insurance transactions are applied. The liability insurances are compensating the third parties’ damages caused by responsibilities. Since Highway Motor Vehicle Compulsory Liability Insurance (traffic) is legally compulsory insurance among the liability insurances as well as the insurance sector, it has the largest share. With the increase of motor vehicles traffic accidents are also increasing every day. The traffic insurance is maintained to minimize the material and physical damages emerged in traffic accidents. Thus, loses of suffered third parties are covered by traffic insurances. As it is hard to measure the value of the bodily harms emerged in the accidents the damages are compensated together with the support of law and public institutions. Related to these, the necessary medical treatment, other relevant expenses in the field of health-care and harms caused by the damage of physical health are in the scope of the traffic insurance, as well. This study contains the works in the traffic insurance scope to display the liability insurances and the traffic insurances that is of one of the liability insurances and legally compulsory insurances and damages emerged as a result of traffic insurances, the classification of bodily damages, and finally how compensation processes in the bodily harms are realized together with the case examples and the sector assessment. The general information about the insurance and its types, the liability insurances and its content, the functions of the Highway Motor Vehicles Compulsory Liability Insurance and bodily harms and compensation transactions that it guarantees are investigated in the study. Key words: Liability İnsurance , Highway Motor Vehicle Compulsory Liability İnsurance, Trafffic İnsurance , Bodily Harms , Bodily Damages
Keywords: Mal sigortası; Sigortacılık; Sorumluluk sigortası; Türkiye; Yasa ve yasama