FİNANSAL OKURYAZARLIĞIN FİNANSAL İSTİKRAR_x000D_ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: DÜNYA GENELİ İÇİN AMPRİK BİR_x000D_ ANALİZ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu çalışmanın temel amacı, finansal okuryazarlığın finansal istikrar üzerindeki etkisini analiz etmektir. Buamaç doğrultusunda çalışmada, 128 ülkenin 2014 yılı finansal okuryazarlık oranları ile finansal istikrar endeksleri, veri olarak kullanılmıştır. Ülkeler için finansal istikrar endeksleri hesapladıktan sonra, Global Moran’ın Ive LISA analizleri kullanılarak ilgili endeksler için mekânsal bağımlılığın varlığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Bunedenle de analizler, mekânsal bağımlılığı kontrol altına alan mekânsal regresyon analizleri ile yürütülmüştür.Analizler sonucunda, finansal okuryazarlığın finansal istikrar üzerinde kuvvetli bir etkiye sahip olduğu tespitedilmiştir. Finansal okuryazarlık dışında; bankacılıktaki likidite riskinin, elektronik ödeme hizmetlerinden faydalanma derecesinin, enflasyon oranlarının ve kredi hacmindeki büyümenin de finansal istikrar seviyesi üzerinde etkisi olduğu ortaya konulmuştur.

The main aim of this paper is to analyze the impact of financial literacy on financial stability. For this purpose, financial literacy rates and financial stability indices of 128 countries for the year 2014 are used as data._x000D_ After calculating the financial stability indices across the countries, the presence of spatial dependencies is detected by the Global Moran’s I and LISA analyses. That is why analyses are conducted by spatial regression models which control spatial dependencies. As a result of the analyses, it is detected that financial literacy level has_x000D_ a strong impact on the financial stability. Apart from financial literacy, it is revealed that liquidity risks in the_x000D_ banking sector, the useful level from electronic payment services, inflation rates and the growth in the credit volume have also an influence on financial stability levels of countries.
THE IMPACT OF FINANCIAL LITERACY ON FINANCIAL STABILITY: AN EMPIRICAL ANALYSIS ACROSS THE WORLD