İnsan kaynakları yönetimi yönünden kurumiçi halkla ilişkiler uygulamaları - Özkoral, Nahide Seniye (My University, 2007)
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ YÖNÜNDEN KURUMİÇİ HALKLA İLİŞKİLER UYGULAMALARI ÖZET Çalışanın birey olarak değerinin artmasıyla günümüzde insan kaynağını klasik personel yönetimi anlayışıyla yönetmek etkin sonuçlar vermediğinden insan kaynakları yönetiminde klasik personel yönetimi anlayışından farklı bir vizyona ihtiyaç duyulmuştur. Bu nedenle insan kaynakları yönetiminin işletmenin diğer fonksiyonları içinde öneminin arttığı görülmektedir. İnsan kaynakları yönetimi, günümüzde yükselen bir yıldız konumundadır ve çağdaş işletmecilik platformunda ilgi odağı durumuna gelmiştir. Bunun önde gelen nedeni; insan faktörünün artık çoğu işletmeler tarafından anlaşılmış olmasıdır. İnsanları zor ve korku yolu ile verimli olarak çalıştırmanın imkansızlığı anlaşıldıkça, iş görenlere isteterek, özendirerek iş gördürme yöntem ve imkanları da ön plana çıkmıştır. Toplam kalitenin çok önemli olduğu bir çağda etkinliğin sağlanması ancak, insan kaynağının etkin bir şekilde yönetilmesiyle mümkündür. İçinde bulunduğumuz bilgi toplumun beraberinde getirdiği en önemli olgulardan birisi, insana olan ilginin giderek artmış olmasıdır. Çünkü, bu döneme adını veren ve büyük bir hızla artan bilgi, insanın ürünüdür. Dünya piyasasında şirketler için asıl rekabet gücünü, kendi yeteneklerini ve becerilerini geliştirmiş, her çeşit bilgiye ulaşmasını ve onu kullanmasını bilen, yaratıcılığını sürekli geliştiren insan kaynağı oluşturmaktadır. İnsan kaynağına hem yatırım yapan, hem de çalışma koşullarını onun ihtiyaç ve istemleri doğrultusunda oluşturmaya çalışan şirketler ve örgütler başarıyı yakalayabilmektedir. Yeniden yapılanma dönemlerinde kurumların ihtiyaç duyduğu en büyük destek çalışanlarıdır. Zamanında çalışanlarını mutlu etmiş ve kuruma karşı sadakat ve güven duygusu oluşturmayı başarabilmiş kurumlar, geçiş dönemlerinde yaşanan olumsuzluklara daha kolay göğüs gerebilirler. İnsana verilen önem kişisel verimliliği sağlarken, şirketin ve takım kalitesinin de yükselmesine yol açmaktadır. İnsan kaynakları yönetiminin temel amacı, insan gücünü en etkin ve en verimli biçimde çalıştırmaktır. Günümüzde işletmelerin başarısı, gerçekleştirdikleri iletişim ile ölçülmektedir. Üretimde ve hizmette rekabetin gücü iletişim olmuştur. Bilginin tüm işletmede iş görenler ve yönetimle paylaşılması, üretilmesi, dağıtılması ve bu bilgilerin değerlendirilerek gündelik yaşama ürün ve hizmete yansıtılması, işletmede var olan iletişimin yapısını ortaya koyar. İşte insan kaynakları yönetiminin etkinliğinde kurum içi halkla ilişkilerin önemini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde insan kaynakları yönetiminin önem kazanması, insan kaynakları yönetiminin yeni vizyonunun gereği ve önemi ele alınmakta, ikinci bölümde ise bireyin iletişimdeki önemi ve birey motive edilirse örgütün tüm amaçlarını gerçekleştirebileceği, bu nedenle işletme yöneticilerinin kendileri aracılığıyla üretimde bulunan insanları tanımak ve onlarla iletişim kurmak zorunda olduklarını ve insan kaynakları yönetiminin temel amacının insan gücünü en etkin ve verimli bir şekilde çalıştırmak olduğu açıklanmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Türkiye’de insan kaynakları yönetiminin etkinliğine yönelik yapılan kurum içi halkla ilişkiler uygulamalarına yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmanın genel bir değerlendirilmesi yapılmaktadır. APPLICATIONS OF INTERINSTITUTIONAL PUBLIC RELATIONS IN TERMS OF HUMAN RESOURCES MANAGEMENT

With the increasing value of employees as individuals, management of human resources with a classical approach is no longer satisfactory. This has led to the necessity of adopting a different administrative approach. As a result, the significance of human resources management has increased among other functions of administration. Nowadays; management of human resources is a rising star and a focus of attention in contemporary managing platform. The main reason for such an attention is the comprehension of the human factor by many institutions. It has been realized that employment of individuals efficiently by force and intimidation is not possible and more emphasis has been placed on methods and opportunities that enable people to work willingly. At an age where total quality is of primary importance, efficiency can only be achieved by the successful utilization of human resources. Because, information that has given its name to this period is the product of human beings. Human resources with developed talents and creativity who are able to reach and utilize information constitute the main power of competition in the world market. Those companies and institutions that make investments on human resources and attempt to create working conditions that are compatible with their requirements and wishes, are the ones who reach success. The employees are the biggest support that institutions need during renovation periods. Institutions that were able to please their employees in the past and were able to implement loyalty and trust, can endure difficulties more easily. The merit given to humans not only increases personal productivity but it also uplifts the quality of the company and the team. The main purpose of human resources management is the employment of human resources in the most efficient and productive way. Nowadays; the success of institutions is evaluated by their communication. Communication is the power of competition in production and service. Sharing information with the all the employees and managers, production of information , its distribution and reflection to daily life and service constitute the main structure of communication inside the institution. This study which aims to show the significance of interinstitutional public relations in the efficiency of human resources management, consists of three parts. In the first part of the study, the significance of human resources management and the requirement of a new vision in human resource management, is evaluated. In the second part, the significance of the individual in communication is emphasized. It is explained that the company will be able to realize all its goals if the individuals are motivated; thus managers should recognize and communicate with people employed in the production. Furthermore; it is emphasized that the main purpose of human resources management is the employment of human power in the most effective and productive way possible..In the third part, interinstitutional public relation applications aimed at the effectiveness of human resorces management in Turkey, are included. The conclusion gives a general overview of the study.
Keywords: Halkla İlişkiler; İnsan Kaynakları Yönetimi; Kurumiçi Halkla İlişkiler