Gelibolu’lu Mustafa ‘Ali’nin Nasihatu’s-Selatin isimli eserinin tenkidli metni - Ertaş, Kasım (My University, 2008)
Târihimizde pâdişâhlara ve devlet ileri gelenlerine yol göstermek maksadıyla yazılan çok sayıda eser vardır. Bu konuda eser kaleme alanlardan birisi de XVI. yüzyılın önde gelen târihçi ve devlet adamlarından Gelibolulu Mustafa ‘Âlî’dir. Mustafa ‘Âlî’nin o günkü yönetim uygulamalarının ve meselelerinin ayrıntılarını vererek, Osmanlı sisteminde ıslâhâta yönelik tavsiyelerde bulunduğu Nasîhatu’s-Selâtîn isimli eseri, Osmanlı Devleti’nin siyâsî düşünce târihinde bir kilometre taşını temsil etmektedir. Biz de bu çalışmamızda, Mustafa ‘Âlî’nin bu eserinin tenkidli metnini sunuyoruz.

There are various works for the purpose of guide to sultans and governmental dignitaries in our history. One of them, wrote up in this subject is Mustafa Ali from Gelibolu who was leading of historian and governmental dignitary in XVI century. Mustafa Ali’s work; named “counsel for sultans” which includes recommends for intended for reformation in Ottoman system and details of administration applications, matters; represents a milestone in political thinking history of Otoman empire. The goal is in this study, to submit tenkildi text of Mustafa Ali’s this work In our study; we introduce critised text of Mustafa Ali’s work.
Keywords: İslam Dini; İslam Tarihi