Montessori metodu ve montessori okulları: Türkiye’de montessori okullarının yönetimi ve finansman bakımından incelenmesi - Korkmaz, H. Eylem (My University, 2005)
Alternatif eğitim modellerinin arasında yaygın olarak uygulama alanı bulan Montessori metodu, çocuğu, eğitimi ve eğitim çevresini, bireyi merkeze alan bir yaklaşımla değerlendirmektedir. Çocuk kendi hızında, kendi gelişimine göre, kendi seçtiği zaman ve etkinliklerde varlığını inşa etmek uğruna çalışmaktadır. Bu sayede eğitim oto eğitime; öğretmen yardımcıya; disiplin

disipline; ders kendi kendini gerçekleştirmeye dönüşmektedir. Bu metot günümüzde bebeklikten lise düzeyine kadar binlerce okulla uygulama alanı bulmaktadır. Türkiye'de de son 10 yıl içinde anaokulu düzeyinde uygulanmaya başlanmıştır. Montessori Okullarının açılmasında yasal izin aranmadığı için her isteyen bu adı kullanarak okul açabilmektedir. Bu okulların gerçek Montessori okulu olup olmadığının tek garantisi ise sınırlı sayıdaki akreditasyon kuruluşunun onayıdır. Bu çalışmada Montessori Metodu hakkında teorik bilgiler verildikten sonra, Türkiye'de Montessori eğitimi verdiğini duyuran okulların belirtilen akreditasyon kuruluşlarının standartlarını ne oranda karşıladıkları incelenmiştir. Alternatif eğitim, Maria Montessori, Montessori Metodu, Montessori Okulları, Türkiye'de Montessori Metodu, Yeni Eğitim. iii ABSTRACT Montessori method, a method which has been most widely applied of all the alternative education approaches, evaluates the child, education and education environment with an individual-centered approach. The child studies according to his / her speed, whenever he wants and does the activities he / she chooses and also studies to construct his / her existence. Thus, education turns into self-oriented education, teacher turns into a facilitator, discipline turns into self-discipline and lessons turn into selfrealization. This method is used at thousands of schools from infancy to high school level. It has been used at kindergartens for ten years in Turkey. Anybody can set up a school under the name of Montessori since they do not have to take any legal permission. The only criterion to understand whether these schools are Montessori schools or not is the accreditation foundations. In this study, after the therotical backgrounds of Montessori Method has been given, it has been investigated to what extent the schools that have declared that they use Montessor Method meet the criteria of the accreditation foundations.
Keywords: Eğitim Metodları; Eğitim, Montessori Metodu