Varlık Dergisi’nde plastik sanat yazıları - Demir, Tülin (My University, 1999)
Varlık, öz itibariyle fikir ve sanat dergisidir. İlk kez 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından Ankara'da çıkarılmaya başlanmıştır. Politika, toplum, düşünce, edebiyat, sanat konularının yanında plastik sanatlara da yer veren dergi, Türk Plastik Sanatlarının gelişim ve değişim sürecini gözler önüne sermiştir. Varlık, savaş yılları ve ekonomik güçlükler nedeniyle biçim ve içerik açısından değişime uğramışsa da yayın hayatını günümüze kadar aralıksız sürdürmüştür. Yaşar Nabi 1946'da Ankara'dan İstanbul'a gelerek Varlık Yayınevi'ni kurmuştur. 1960'dan itibaren Varlık Yıllıkları yayınlanmış ve resim sanatı için önemli bir kaynak olmuştur. Yaşar Nabi'nin 1981'de vefatından sonra kızları Ekin ve Filiz Nayır tarafından derginin sürekliliği sağlanmıştır. 15 Temmuz 1933'de çıkan ilk sayısından 1999 Aralık ayına kadar taranan dergilerde, 1060 adet plastik sanat yazısı belirlenmiş ve 4 ayrı yöntemle ele alınmıştır. Genel Dizinde, dergideki sanat yazıları kısa özetler halinde tarihsel gelişimine göre sıralanmıştır. Yazar Dizininde, yazarın tüm yazılarının sayfa numaraları verilmiştir. Konu Dizini; sanat yazıları ve plastik sanat yazıları olarak ayrılmış, plastik sanat yazıları da, resim, heykel, mimari, seramik, grafik, konferans ve kaligrafi alt başlıklarında değerlendirilmiştir. Kapak Ressamları Dizini, dergi kapağında resmi olan sanatçıların alfabetik dizilimidir. Ağırlıklı olarak sergi haberlerinin, resim sanatı ile ilgili yazıların ve eleştirilerin yer aldığı bu tezde; İhsan Akay, Nurullah Berk, Mustafa Baydar, Bedri Rahmi, Zahir Güvemli, Kaya Özsezgin, Yaşar Nabi, Gülseli İnal, İbrahim Ersaraç, Melih Cevdet Anday, Nahid Sırrı Örik, Mustafa Aslıer gibi yazar ve sanatçılar ön plana çıkmıştır.

Varlık is essentially an art and idea journal. It was published for the first time in 15 july 1933, in Ankara by Yaşar Nabi Nayır . In addition to politics, public, idea, literature and art subjects it has pointed out the development and variation of Turkish Plastic Arts. Altough Varlık had changed in style and content because of war and economical difficulties, it has continued publishing life up to today. Yaşar Nabi came to İstanbul from Ankara in 1946 and established Varlık Publishing House. Sınce 1960, Varlık's yearbooks are established and has become an important source for painting art. After the death of Yaşar Nabi in 1981, his doughters, Ekin and Filiz Nayır provided the journels continuity. 1060 pieces plastic art articles is found and examined in four different methods since the first journal published in 15 July 1933, until February, 1999. In general index, page numbers are given to authors all articles. Subject index is seperated as art articles and plastic art articles and evaluated in subtitles of painting, sculpture, architecture, ceramics, graphics, conference, caligrophy. Cover painters index, is the alphabetical index of painters who has paintings on the cover of the journal. In this thesis, the news of exhibitions, the articles of painting art and reviews are especially included and the authors and the artists became to be in the most important as İhsan Akay, Nurullah Berk, Mustafa Baydar, Bedri Rahmi, Zahir Güvemli, Kaya Özsezgin, Yaşar Nabi, Gülseli İnal, İbrahim Ersaraç, Melih Cevdet Anday, Nahid Sırrı Örik, Mustafa Aslıer.
Keywords: Güzel sanatlar; Güzel ve dekoratif sanatlar; insan türlerine göre tarih ve tanımı; Özel konuları; Plastik sanatlar-Çeşitli konular