Fındık tarımındakı̇ dönüşüm ve toplumsal yansımaları: Gı̇resun ı̇lı̇ duroğlu beldesı̇ örneğı̇ - Ay, Kübra (My University, 2019)
Bu çalışma Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden biri olan fındığın Türkiye tarımındaki yeri, fındık özelinde gerçekleştirilen politikalar kapsamında geçmişten günümüze yaşadığı dönüşümleri ve bu dönüşümlerin üreticiye yansımalarını tartışmaktadır. Türkiye tarımının önemli dönüm noktalarına yer verilmiş, fındık politikalarının bu süreçlerden nasıl etkilenerek şekillendiği açıklanmıştır. Dünyada fındık üretimi ve Türkiye’nin fındık sektöründeki konumu ele alınmıştır. Türkiye’deki fındık üretim alanları, bu alanların destekleme alımları gibi çeşitli nedenlerle genişlemesi, Fiskobirlik’in fındık sektöründeki konumu ve yaşadığı değişimleri ve serbest piyasa koşullarına geçilmesi süreçlerinin Giresun ilindeki üreticiyi nasıl etkilediği irdelenmiştir. Üreticinin ve ziraat uzmanlarının fındık üretim sürecine dair açıklamalarına yer verilmiştir. Fındık üretiminde yaşanan sorunlara literatür ve üretici açıklamalarıyla yer verilerek çözüm önerileri ele alınmıştır.

This study discusses one of the important export products of Turkey: hazelnut in points of its position in the Turkish agriculture, the specific policies that performed for hazelnut and how these policies transformed form past to present reflected on hazelnut producers. The study includes the important milestones in Turkish agriculture and aims to explain how hazelnut policies are affected by and shaped by these milestones. World’s hazelnut production and Turkey’s position in the hazelnut industry are discussed. Turkish hazelnut production areas, how these production areas are affected by the support purchases as well as other variables, transition to free market economy, and Fiskobirlik’s position in the hazelnut production and how its changes affected producers in Giresun are scrutinized in this study. This study also mentions the explanations of producers and agricultural engineers on hazelnut production process. The problems in the hazelnut production and its possible solution recommendations from experts and producers are pointed in the study.
Keywords: fındık politikaları; fındık üreticileri; fındık üretimi; Fiskobirlik; Giresun; Giresun agriculture; hazelnut policies; hazelnut producers; Hazelnut production; tarım