Sınıf öğretmenlerinin mükemmeliyetçilik düzeyleri ile ödevlendirme yaklaşımları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Karabacak, Raziye (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin mükemmeliyetçilik düzeyleri ile ödev verme yaklaşımları arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığını saptamaktır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleşmiştir. Araştırmanın örneklemini 2022-2023 eğitim öğretim yılı İstanbul ili Anadolu yakasındaki Sancaktepe, Kadıköy, Maltepe ve Kartal ilçelerinde görev yapan 205’i kadın 59’u erkek olmak üzere toplam 264 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak APS Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Ödev Verme Tercihleri Anketi ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde nicel değişkenler arasındaki doğrusal ilişkiyi belirleyebilmek için Pearson çarpım momentler korelasyonu, farklar için ise normal dağılım gösteren verilerde ilişkisiz grup ‘‘t’’ testi ve tek yönlü varyans analizi, normal dağılım göstermeyen verilerde Mann Whitney U test ve Kruskal Wallis H test kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre mükemmeliyetçilik düzeyi ile cinsiyet, görev yapılan okul türü, okutulan sınıf düzeyi ve sahip olunan çocuk sayısı arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin ödev verme tercihleri ile cinsiyet, eğitim durumu, görev yapılan okul türü, okutulan sınıf düzeyi ve sınıf mevcudu arasında anlamlı bir fark olduğu ortaya koyulmuştur. Korelasyon analizleri sonucuna göre ödev verme tercihleri anket maddelerinden dördü ile mesleki kıdem arasında negatif yönlü bir ilişki tespit edilirken ankette yer alan iki madde arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca ödev verme tercihleri anketinde yer alan dört madde ile haftalık ödev sayısı arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilirken bir madde ile negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Mükemmeliyetçilik düzeyi alt boyutlarından yüksek standartlar, düzen ve tatminsizlik alt boyutları ile ödev verme tercihleri arasında pozitif yönlü, çelişki alt boyutu ile ödev verme tercihleri arasında negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Elde edilen veriler büyük oranda literatürle benzerlik göstermektedir.

The purpose of this research is to determine whether there is any relationship between classroom teachers' perfectionism levels and their approaches to assigning homework. The research was conducted using the relational screening model, one of the quantitative research methods. The study group of the research consisted of a total of 264 classroom teachers, 205 of whom were female and 59 of whom were male, working in Sancaktepe, Kadıköy, Maltepe and Kartal districts on the Anatolian side of Istanbul in the 2022-2023 academic year. APS Perfectionism Scale, Homework Preferences Survey and Personal Information Form were used as data collection tools in the study. In the analysis of the data, Pearson product moment correlation was used to determine the linear relationship between quantitative variables, and for differences, unrelated group t test and one-way analysis of variance were used in normally distributed data, and Mann Whitney U test and Kruskal Wallis H test were used in non-normally distributed data.According to the results of the correlation analysis, a negative relationship was detected between four of the homework preferences survey items and professional seniority, while a positive relationship was found between two items in the survey. In addition, a positive relationship was detected between four items in the homework preferences survey and the number of homework per week, while a negative relationship was found with one item. A positive relationship was found between the perfectionism sub-dimensions of high standards, order and dissatisfaction and homework preferences, and a negative relationship was found between the conflict sub-dimension and homework preferences. The data obtained are largely similar to the literature.
The examining of the relationship between the level of perfectionism of classroom teachers and homework attitudes
Keywords: Attitudes; Effective teaching; Etkili öğretim; homework; homework attitudes; homework preferences; Mükemmeliyetçilik; ödev; ödev verme tercihleri Perfectionism; ödevlendirme yaklaşımı; Öğretmenler; Teachers; Tutumlar