Vehhabilik ve temel prensipleri - Koç, Veysel (My University, 2005)
Son asırlarda İslam Dinini ilk zamandaki biçimine ve sadeliğine döndürmek gayesiyle ortaya çıkmış reformist hareketlere rastlanmaktadır. Bu hareketlerin bir kısmının İslam alemini büyük ölçüde etkilediği görülmektedir. On sekizinci yüzyılın ortalarında Arap Yarımadasının Necid bölgesinde Muhammed b. Abdulvehhab tarafından tesis edilen Vehhabilik, İslam dinini ilk çıktığı dönemdeki sadeliğine döndürmek gayesiyle ortaya çıkmış, Arap Yarımadasında pek çok taraftar toplamış, hatta Arap Yarımadasının sınırlarını aşarak bir çok İslam ülkesini etkilemiştir. Selef- Hanbeli kültürü üzerinde temellenen Vehhabilik, özellikle İbn Teymiyye'nin fikirleri üzerine bina edilmiştir. Başlangıçta dini söylemlerle dini bir hareket olarak ortaya çıkmış olan Vehhabilik, Muhammed b. Abdulvehhab'ın Suud ailesiyle ittifakıyla siyasi bir hareket olarak faaliyet göstermiştir. Vehhabilik, Tevhid, Şirk ve Küfür, Bid'at, Şefaat ve Tevessül konularındaki temel prensipleriyle Ehl-i Sünnet ve diğer mezheplerden ayrılmaktadır. In the last centuries there have been reformist movements aiming at transforming Islam into its original form and plainness. It is true that some of these movements have affected the Islamic worldin a high degree. Wahhabism, founded by Muhammed b. Abdulvehhab in the Necid territory in the Arabic Peninsula, middle of the eighteenth century, rose with the intention of transforming Islam into its original authentic form. It has been supported by various people in the peninsula and affected many muslim countries. Stemmed from Selef-Hanefi culture, Wahhabism was founded on İbn Teymiyye's ideas. Although it had started as a religious expression, Wahhabism displayed a political attitude after Muhammed b. Abdulvehhab's alliance with the Saudi family. Wahhabism differs from the Ehl-i Sünnet and other sects because of its basic principles on Tawhid (onenes), Şirk (polytheism), Küfür (blasphemy), Bid'at (heresy), Şefaat (intercession) and Tevessül.
Keywords: Din; Eğitim-öğretim; İslam ahlâk ve adâbı; İslam ahlâkı; İslam Dini; İslam Mezhepleri; iş; ticaret ahlâkı; Vehhabilik