Uluslararası işlemlerin ticari banka karlılığına etkileri teorik ve uygulamalı bir yaklaşım - Akdemir, Adem (My University, 2005)
Bu kitap uluslararası işlemlerin ticari banka karlılığı üzerine yaptığı etkiyi tesbit etmek, uluslararası ticaretin finansmanı, döviz, ithalatçılar, ihracatçılar ve tüccarlar için bankalar tarafından temin edilen hizmetler hakkında gerekli bilgileri vermek amacındadır. Aşağıda bahsedilen konularda, çalışan banka personeli veya akademisyenlerin ihtiyaçları üzerine odaklanmıştır: * Uluslararası ticaret, ithalat, ihracat, transit ticaret * Factoring, forfaiting, leasing * Forward ve Futures kontratlar, opsiyonlar, swaplar * Bankaların fon kaynakları * Uluslararası işlemlerden ticari bankaların elde ettiği karlar Bu çalışma ayrıca uluslararası şirketlerle ticari bankalar arasında bir köprü kurmaktadır. Örneğin, banka operasyonları-mevzuat, pazar uygulamaları ve hazine yönetimi veya çokuluslu kurumsal bankacılık, finans ve yatırım gibi. Beş bölümden oluşmaktadır: Uluslararası ticaret, çeşitleri, ödeme yöntemleri; çalışma sermayesi için bazı yatırımlar, örneğin, factoring, forfaiting, leasing ve sendikasyon kredileri; türev işlemler, bazı pazar stratejileri, örneğin hedging ve covering; bankaların fon kaynakları; ticari bankaların karlılığına uluslararası işlemlerin etkileri; Uygulama Örnek olarak büyük bir banka ele alınmıştır. 2000 ile 2003 yılları arasındaki faiz dışı gelirleri incelenmiş ve uluslararası işlemlerden elde edilen gelirlerin bankanın toplam karlılığının %5’i seviyelerinde olduğu gözlenmiştir. Türev işlemlere gerekli önemin verilmediği ve bu işlemlerin gelişmediği de görülmüştür. Hatta bu işlemlerle ilgili gerekli hesaplar bile 2004 yılının sonunda açılmıştır. Uluslararası işlemlerden elde edilen gelirleri arttırmak için, bankalara, birleşmeleri, hatta gerekirse yabancı bankalarla ortaklık yapmaları, uluslararası işlemlerle ilgili elemanları çoğaltmaları, bu elemanlara yabancı bankalarda staj imkanları sağlamaları, yabancı bankalarla muhabirlik ilişkilerini geliştirmeleri önerilmektedir. e book is intended to render necessary background information for finance of international trade, foreign exchange and support services provided for exporters, importers and merchants, by Commercial Banks and determine how international operations effect profitability of Commercial Banks. It concentrates in particular on the needs of the banks’ stuff or student studying for the following subjects: * International trade, import, export, transit trade * Factoring, forfaiting, leasing * Forward and Futures contracts, options, swaps * Fund sources of banks * Profitability of commercial banks from international operations This study also acts as a bridge between international companies and commercial banks, especially on the subjects such as banking Operations-Regulation, Market Practice and Treasury Management or Multinational Corporate Banking, Finance and Investment. It consists of following five parts: International trade, it’s kinds and payments; some instruments as working capital such as, factoring, forfaiting, leasing, syndicated loans, derivative operations, some market strategies such as hedging, covering; Fund sources of banks; The effects of international trades on profitability of Commercial Banks; application. A big Commercial Bank in Turkey has been taken as example. After checking its income out of interest during the period between the years 2000 to 2003, it is seen that the income from the international operations of bank reach to 5% in the total profit of the bank. It has been also seen that derivative operations have not been used by the bank. Moreover, related accounts have been opened by the end of year 2004. It is suggested to banks that they should marry with each other, if necessary, cooperate with the foreign banks, increase the number of stuff specialized on international operations, provide training programs in foreign banks for the stuff, and improve the correspondence relations with foreign banks.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi