Rusya’da özelleştirme politikaları, uygulamaları ve sonuçları - Öztunalı, Banu (My University, 2004)
Rusya henüz Sovyetler Birliği iken Doğu Bloku ülkeleri arasında yer almaktaydı1990'dan sonra ise ekonomideki devlet müdahalesinden kurtulmak için özelleştirme programlarını uygulamaya başladı. Sosyalizm,ekonomik model çeşitlerinden merkezi planlama içerisinde yer alan kamu kuruluşlarını destekliyordu.Buna rağmen sosyalist devletler bu akımdan etkilendiler.Piyasa ekonomisi ve özelleştirme hemen hemen Doğu Bloku ülkelerinin tamamını sarmış durumdaydı. Özelleştirme,gelişmekte olan ülkelerin ekonomi politikaları tarihlerinde adeta devrim niteliğinde bir yenilik getiriliş olarak adlandırılır ve ulusal ekonomide kamu sektörünün rolünü azaltma olarak yer almaktadır. Özelleştirme sadece kamudan özel sektöre geçiş değildir.Rusya'da bu çalışma ekonomi,sosyal ve politika alanlarında oldukça yankı yaratmıştır.Tezin amacı;Rusya'nın özelleştirme tecrübesini ayrıntılı olarak incelemekti.Öncelikle tezde özelleştirme'nin tanımı yapılıp,özelleştirme'nin metotları anlatıldı.Sonrasında özelleştirme öncesi ve özelleştirme süresince karşılaşılan başlıca sorunlar belirtilip,özelleştirme sonuçları açıklanıp,Rusya'daki özelleştirme tecrübesi ayrıntılı olarak incelenmiştir.Tezin son bölümünde de Rusya ile Türkiye'nin özelleştirme tecrübelerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Russia which had been just Soviet Union,had belonged to the Eastern Block Countries after 1990's applied privatization programs to get rid of too much government intervention in their economies. Although socialism supported the centralized type of economic model whose vital subject was the public sector,the socialist countries have been affected by the movement.Market economy and privatization have surfaced in almost all of the Eastern Block Countries. Privatization is one of the most revolutionary in the recent history of economic policy for developing countries and privatization is one of the issues reduction of the role of the public sector in national economies. Privatization is not just a transfer of ownership from the public to the private sector.In Russia this treatment gave its widespread repercussions in the economic,social and political spheres.The purpose of this thesis is;to analyse detail the Russian's privatization experience.First of all,in the thesis the definition of privatization was presented and privatization methods were related.And then before the privatization and the main problems faced during the privatization process were determined,conclusions of the privatization were explained.The Russian's privatization experience was analysed in detail.And the last part of the thesis is confined to the comparative analysis between the Russian and Turkish privatization experience.
Keywords: Özelleştirme_Rusya