Günübirlik cerrahi girişim sonrası hastaların yaşadıkları sorunların değerlendirilmesi - Çay, Ebru (My University, 2011)
1. ÖZET Araştırma, günübirlik cerrahi girişim sonrası hastaların yaşadıkları sorunları değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Çalışmanın evreni GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi nöroşirürji, ortopedi, göz, jinekoloji, plastik cerrahi ve kulak burun boğaz kliniklerinde günübirlik cerrahi girişim uygulanan hastalar oluşturdu. Örnekleme 18 yaş ve üstü, ASA <III olan 222 hasta alındı. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan formlar aracılığıyla yüz yüze görüşme ve telefonla izlem yoluyla elde edildi. Araştırmanın verilerine göre; hastaların yaş ortalamasının 50.3±17.6 yıl, %59’unun kadın %54,5’inin yüksek öğrenimli, %59’unun ASA I sınıfında yer aldığı; %96,8’inin günübirlik cerrahi girişimi hekim önerisiyle, %61,6’sının hastanede kalış süresinin kısa ve %30,1’inin günlük yaşama dönüşün hızlı olması nedeniyle kabul ettikleri belirlendi. Günübirlik cerrahi girişim sonrası taburculuk öncesinden postoperatif beşinci güne doğru hastaların yaşadıkları sorunların giderek azaldığı görüldü. Günübirlik cerrahi girişim geçiren hastaların yaşadıkları sorunların kliniklere göre dağılımı incelendiğinde; taburculuk öncesi dönemde en fazla oranda hafif düzeyde ağrının ortopedi (n=35; %15,7), yorgunluğun göz (n=37; %16,6), uyku halinin jinekoloji (n=13; %5,8), postoperatif birinci gün hafif düzeyde ağrının ortopedi (n=26; %11,7), yorgunluğun göz (n=17; %7,6), yara yerinde akıntı-sızıntının jinekoloji (n=11; %4,9), postoperatif beşinci gün hafif düzeyde ağrının ortopedi (n=9; %4), yara yerinde akıntı-sızıntının nöroşirürji (n=3; %1,3) kliniklerinde uygulanan günübirlik cerrahi girişimlerde yaşandığı ve %95,5’inin geçirdikleri girişimden memnun oldukları saptandı. Çalışma sonucunda; günübirlik cerrahi girişim sonrası hastaların minör sorunlar yaşadıkları ve girişimden memnun oldukları belirlendi. cerrahi, postoperatif komplikasyonlar 2.

The evaluation of problems of patients after oupatient surgery This research is planned as a descriptive study to evaluate the problems of patients after outpatient surgery. The universe of the study was consisted of patients in whom outpatient surgery was performed in GATA Haydarpasa Training Hospital neurosurgery, orthopedic and traumatology, ophthalmology, obstetrics and gynecology, plastic surgery and ear, nose and throat services. Two hundred seventy five patients (≥ 18 years of age and ASA <III ) were taken into sampling. The data was obtained through the face-to-face interview and telephone follow-up by using the forms prepared by the researcher. According to the findings of the research; it was determined that the average age of patients was 50.3 ± 17.6, 59% was women, 54.5% with higher education, 59% was in the ASA I class, 96.8% was accepted the outpatient surgery by the physician's recommendation because of the short hospital stay (%61,6) and rapid return to daily life (%30,1). It was observed that problems in patients was gradually decreasing from discharge to the postoperative fifth day, after outpatient surgery. When we examined the distrubition of problems in patients underwent oupatient surgery according to their clinics; we observed that prior to discharge, mild pain was experiencing in outpatient surgical procedures in orthopedic clinic (n=35; 15,7), fatigue was in ophthalmology clinic (n=37; %16,6), somnolonce was in obstetrics and gynecology clinic (n=13; %5,8); in the postoperative first day, mild pain was in orthopedic clinic (n=26; %11,7), fatigue was in ophthalmology clinic (n=17; %7,6), flow-transudate at incision site was in obstetrics and gynecology clinic (n=11; %4,9); in the postoperative five day, mild pain was in orthopedic clinic (n=9; %4), flow-transudate at incision site was in neurosurgery clinic (n=3; %1,3) and patient of %95,5 satisfied with outpatient surgery. As a result of the study; it was determined that patients had experienced minor problems after outpatient surgery and satisfied with outpatient surgery. outpatient surgery, postoperative complications
Keywords: Cerrahi Hastalıklar; Hasta Memnuniyeti; Hastalıklar