Örgüt kültürü, örgüt yapısı ve bilgi yönetim süreçleri arasındaki ilişkiler : ilaç sektöründe bir araştırma - Sevik, Gizem (My University, 2019)
Bilgi yönetimi dijitalleşen dünyamızda örgütler için rekabet avantajı sağlayan önemli bir faktördür. Bilgiyi elde eden, kullanılabilir hale getiren, kullanan ve koruyabilen örgütler rakiplerinden farklılaşmaktadırlar. Örgütlerde bilgi yönetimini etkileyen çeşitli faktörler karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan başlıcaları; kültür, yapı, teknoloji, liderlik ve strateji unsurlarıdır. Bu çalışmada ise bu unsurlardan kültür ve yapı ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı örgüt kültürü ve örgüt yapısının bilgi yönetim süreçleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma ilaç sektöründe faaliyet gösteren 12 işletmenin 148 çalışanı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Anket çalışmasına katılım gösteren bireyler gönüllülük esasına göre belirlenmiştir. Araştırma sonucunda; örgüt kültürünün klan ve adhokrasi kültürü ve hiyerarşi kültürü olarak adlandırılan iki boyutu ile bilgi yönetim süreçleri arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Örgüt yapısı ile bilgi yönetim süreçleri arasındaki ilişkide ise; örgüt yapısı alt boyutlarından formalleşme ile bilgi yönetim süreçleri arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunurken; merkezileşme ile bilgi yönetim süreçleri arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur.

Knowledge management is a crucial factor that gain competitive advantage for organisations in digitised world. Organisations which have knowledge, use that knowledge correctly and preserved well become different from their competitors. There are many factors that affects knowledge management in organisations. These are primarily culture, structure, technology, leadership and strategical factors. In this study, those which culture and structure was addressed from among these factors. The aim of this study is analysing the effects organisational culture and organisational structure on the process of knowledge management. In this study, survey method was used as a data collection method. Data that are obtained was analysed with the use of SPSS 22 program. The study was conducted on 148 employees of 12 companies operating in pharmaceutical industry. Individuals who participated in the survey was based on a volunteer basis. At the end of the study, there is a positive relation between knowledge management process and clan & adhocracy and hieararchy cultures that are subdimensions of the organizational cultures. In the relationship between organizational structure and information management processes; while there is a positive relationship between formalization, that is one of the subdimensions of the organizational structure, and knowledge management processes; there is a negative relationship between centralization and knowledge management processes.
Keywords: Bilgi Yönetim Süreçleri Organizational Culture; Business; İşletme; Knowledge Management Processes; Organizational Structure; Örgüt Kültürü; Örgüt Yapısı