Sivil toplum kuruluşlarında örgüte ve işe bağlılığın çalışan performansı üzerindeki etkisi - Doğu, Doğan Yılmaz (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı, sivil toplum kuruluşlarında örgütsel bağlılık ve işe bağlılığın çalışan performansı üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu araştırmanın örneklemi İstanbul ili sınırları içerisinde en az 5 yıl ve daha uzun süredir faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıdır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniğinde yararlanılmış ve 278 sivil toplum kuruluşu çalışanı üzerinde anket uygulanmıştır. Yapılan analizler neticesinde örgütsel bağlılığın alt boyutu olan devam bağlılığı ve adanmışlığın görev performansı üzerinde anlamlı ve pozitif etkisi bulunmuştur. Devam bağlılığının görev performansı üzerindeki etkisinin adanmışlığın etkisinde daha yüksektir. Normatif bağlılık ve adanmışlığın bağlamsal performans üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu görülmüştür. Normatif bağlılığın bağlamsal performans üzerindeki etkisi adanmışlığın etkisinden daha yüksektir. İşe bağlılığın görev performansı üzerinde anlamlı ve pozitif etkisi bulunmuştur. Bu durumda çalışanlarda işe bağlılık arttıkça çalışanların görev performanslarının da artacağı söylenebilir. İşe bağlılık ayrıca bağlamsal performans üzerinde de anlamlı ve pozitif bir etkiye sahiptir. Genç çalışanların duygusal bağlılıkları diğer yaş gruplarına göre daha yüksek çıkmıştır. Ayrıca çalışanlardan hizmet süresi yüksek olanların görev performansı yüksek çıkmıştır. Gelir ve pozisyon arttıkça görev performansı ve bağlamsal performansın da arttığı görülmüştür

The aim of this study is to determine the effect of organizational commitment and job commitment on employee performance in non-governmental organizations. The sample of this study is non-governmental organizations which have been operating for at least 5 years and longer within the boundaries of Istanbul. In the study, questionnaire technique was used as a data collection method and a questionnaire was applied to 278 non-governmental organizations’ employees. As a result of the analyzes, continuity commitment and devotion, which are the sub-dimension of organizational commitment, have significant and positive effect on task performance. The effect of continuity commitment on task performance is higher than the effect of devotion. Normative commitment and devotion have a significant and positive effect on contextual performance. The effect of normative commitment on contextual performance is higher than the effect of devotion. Job commitment has a significant and positive effect on task performance. So as the job commitment of employees increase, the task performance of employess will also increase. Job commitment also has a significant and positive effect on contextual performance. Emotional commitment of young workers is higher than other age groups. Also as the household income and position of the employees increase, their task and contextual performance increase.
Keywords: Business; İşletme; Non-governmental organizations; performance; performans significant; sivil toplum; Sivil toplum örgütleri