Kendinden tahrikli yükseltilebilen seyyar iş platformlarının iş sağlığı ve güvenliği açısından analizi - İltar, Murat Ramazan (My University, 2020)
Ülkemizde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun yürürlüğe girmesiyle, işyerlerinde ve eklentilerinde işveren ve çalışanların yetki ve sorumlulukları belirlenmiştir. Kanunun 30. maddesinde hazırlanacak yönetmeliklere atıf yapılmış olup, bu maddeye istinaden Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin ek-4 a.1 Maddesinde yüksekte çalışma “Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma olarak kabul edilir.” şeklinde tanımlanmıştır.Bu tez çalışmasında yüksekte çalışmalarda kullanılan iş ekipmanlarından yükseltilebilen seyyar iş platformlarının kullanımı ve iş güvenliği açısından önemi hakkında literatür taraması yapılmış, bu literatür taramasından elde edilen bilgiler ışığında yükseltilebilen çalışma yapmak üzere yükseltilebilen seyyar iş platformu üretici/ distribütör ve kiralama firmaları, bu ekipmanlarının kullanıldığı sektörlerde görev alan iş güvenliği uzmanları, iş ekipmanlarını kullanan operatörler ve ekipmanları kiralayıp kullanan firmalar olmak üzere 4 ayrı çalışma grubu belirlenmiştir. Bu çalışma gruplarına yönelik sorular hazırlanmış ve verilen cevapların istatistik paket aracılığıyla soru ortalamaları, genel ortalama, standart sapma ve güvenilirlik oranları bulunarak değerlendirmesi yapılmıştır. Yapılan analizlere göre sektör paydaşları yükseltilebilen seyyar iş platformları iş sağlığı ve güvenliği için geleneksel yöntemlere göre daha güvenli ve faydalı bulmakta oldukları anlaşılmıştır. Firmaların iş platformları arasında kıyaslama yapılırken mekanik ve teknolojik üstünlüklerin kıyaslandığı dolayısıyla sektörün sürekli kendini geliştirmek zorunda olduğu analizlerden çıkan bir diğer sonuçtur. Katılımcıların acil durum tatbikatlarını faydalı buldukları, çalışan temsilcileri ve iş güvenliği uzmanlarının katkılarını önemli buldukları elde edilen diğer sonuçlardandır.

Occupational Health and Safety Law in our country composes the authorities and responsibilities of employers and employees in the workplaces and their add-ons. The regulations to be prepared in article 30 of the Law have been referred, and the regulation on Occupational Health and Safety in Construction Works has entered into force in accordance with this article. Working at height defines in annex-4 a.1 of the regulation as “The work done in any field that has a level difference and where the possibility of injury as a result of falling”.In this thesis, literature review has been conducted on the use of mobile work platforms that can be mobile elevating work platform used at height studies and its importance in terms of work safety. After that, 4 different working groups have been determined which are manufacturer/ distributors and rent firms, occupational safety experts working in the sector, operators who use work equipment and companies that rent and use the platforms. Questions were prepared for these study groups and the answers were evaluated by using the statistical package program by finding the average of questions, general average, standard deviation and reliability rates. According to the analyzes, it is understood that the sector stakeholders find the mobile elevating work platforms safer and more beneficial than traditional methods for occupational health and safety. While comparing the work platforms of the companies, it is another result comes from the analyzes that the sector has to improve itself and therefore the mechanical and technological superiorities are compared. Other results are participants find emergency drills useful and find the contributions of employee representatives and occupational safety experts important.
Keywords: İş güvenliği; İş Sağlığı ve Güvenliği Mechanical Engineering; Job security; Makine mühendisliği; Mechanical engineering; Mobile Elevating Working Platforms; Occupational Health and Safety; Yükseltilebilen Seyyar İş Platformları