A'râf suresinin meânî ilmi açısından tahlili - Nohut, Muhammed Halil (My University, 2023)
A’râf sûresini meânî ilmi açısından inceleyen bu çalışma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın önemi ve yöntemi anlatılmış nasıl bir yol izleneceği açıklanmıştır. Ayrıca çalışmada kullanılan başlıca kaynaklara yer verilmiştir. Birinci bölümde A’râf sûresinin genel çerçevesi anlatılmış sûreyle ilgili çeşitli bilgiler verilmiştir. Ayrıca ana ilim olan belâgat ilminin tanımı yapılmış ve alt dalı olan meânî ilmi tanıtılmıştır. İkinci bölümde haber üslûbu, müsnedün ileyh ve müsnedin halleri, kasr üslûbu, fasıl ve vasıl üslûbu ve îcâz – itnâb – musâvât üslûpları ele alınmış, sûredeki konuyla ilgili örnekler tespit edilip edebî yönü açıklanmıştır. Üçüncü bölümde inşâ üslûbu incelenmiş, inşânın talebî ve gayr-ı talebî kısımları alt başlıklarıyla birlikte detaylıca incelenmiş ve sûredeki konuyla ilgili örnekler tespit edilerek edebî yönleri ortaya koyulmuştur. Sonuç bölümünde çalışmadan elde edilen sonuç ve faydalar açıklanmıştır.

This study, which examines the Sura of A'raf from the point of view of meani science, consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction section, the importance and method of the study are explained, and how to follow a path is explained.In addition, the main sources used in the study are included. In the first chapter, the general framework of the Sura of A'raf is explained and various information about the sura is given. In addition, the definition of the science of eloquence, which is the main science, has been made and the sub-branch of meani science has been introduced. In the second part, the style of news, the state of musnadun ileyh and musnadin, qasr style, chapter and wasil style and icaz – itnab – musavat styles are discussed, examples of the subject in the surah are identified and the literary aspect is explained. In the third part, the construction style was examined, the demand and non-demand parts of the construction were examined in detail with their subheadings, and the literary aspects were revealed by identifying examples related to the subject in the Sura. In the conclusion section, the results and benefits obtained from the study are explained.
Keywords: A'râf suresi; A’râf sûresi; Ayetler ve sureler; Belâgat; Haber; Hermeneutics; inşâ; İnşâ Belaga; Koran; Kur’an-ı Kerim; Meani; Meânî; News; Tefsir bilimi; The Sura of A'raf; Verses and suras